Наши воини дариха афганистански деца

30.06.2011 г.

Военнослужещи от 4-та рота за действие в зоната за отбрана на летище „Кабул” от състава на българския контингент, който участва в операцията на НАТО в Афганистан, направиха дарение за децата от училище в квартал на Афганистанската столица. Дарението от тетрадки, химикали и други учебни помагала връчиха командирът на ротата майор Пламен Горанов, взводният командир старши лейтенант Пламен Стефанов, офицери от националния елемент на контингента. В училището учат 1000 деца (600 момичета и 400 момчета) на възраст от 5 до 13 години.    ...Прочети още

Медии: Водят се преговори с талибаните за прекратяване на войната

20.06.2011 г.

САЩ са започнали предварителни преговори с членове на талибаните като част от усилията за прекратяване на войната в Афганистан. Това казва министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс пред Си Ен Ен.  Той допълва, че не вярва преговорите да постигнат някакъв съществен резултат освен ако върху талибаните не продължи да се оказва военен натиск до края на годината.
В интервю по същата телевизия заявява още, че преговорите са в много  ранен стадий , няма и месец от започването. Съединените щати  дори  не са сигурни, че участниците от страна на талибаните са истински представители на талибанския лидер Молла Омар.
...Прочети още

Наши миротворци изпълниха важна задача от Баграм до Кабул

18.06.2011 г.

Военнослужещи от 20-тия български контингент, участващ в операцията на Международните сили за сигурност в Афганистан, проведоха операция за транспортирането на 6 бойни машини ASV 1117 – „Гардиан” от Баграм до столицата Кабул по молба на американските коалиционни партньори. В съвместната операция участваха български военни от 4 –та рота за охрана на летище „Кабул” и от Трета група за обучение и връзка (OMLT – 3), под ръководството на командира на групата подполковник Атанас  Петров. ...Прочети още

Шест ракети по летище Кандахар в Афганистан

08.06.2011 г.

Летище Кандахар  в Афганистан е било обстреляно днес, 8 юни, от 05.10 часа до 05. 20 часа местно време (от 03.40 часа до 03. 50 българско време) с шест ракети Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети, предаде пресцентър та министерството на отбраната.

В момента  в южното летище задачи по охраната на базата изпълняват миротворците от десета рота с командир капитан Руслан Колев. Службата и на тази рота на офицера, започва като тази на втора рота, когато също бе командир. Започва с обстрел на ракети за «Добре дошли!».
...Прочети още

Наградиха миротворците от ротата на майор Дешков

01.06.2011 г.

На тържественa церемония днес във военно формирование 34750-Карлово бяха наградени военнослужещи от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, с командир майор Деян Дешков, съобщи Пресцентърът на МО. Отличията бяха връчени от името на министъра на отбраната Аню Ангелов, командващия на Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов и от началника на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
...Прочети още

Девета рота и ОМЛТ се завърнаха до един от Кандахар

25.05.2011 г.


Приключи ротацията на българската рота за охрана на летище „Кандахар” в Афганистан. Днес, 25 май, в 1.30 ч. сутринта на летище „София” се завърнаха 239 военнослужещи от 9-та рота, приключила успешно участието си в операцията на НАТО в Афганистан. Групата бе ръководена от подполковник Пламен Койнов – помощник - национален командир на контингента. Първата група от общо 156 военни - от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, от четирите групи за обучение и връзка (OMLT), които изпълняваха задачи по обучение на афганистанските сили за сигурност в Кандахар и Кабул, и медиците от нашите екипи във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар, се завърнаха в нашата страна на 21 май 2011 г., съобщи пресцентърът на МО

...Прочети още

156 военнослужещи се върнаха от Афганистан

21.05.2011 г.

Военнослужещи от българския контингент в Афганистан се завърнаха днес след успешно приключило участие в операцията на ИСАФ. На летище София кацнаха общо 156 военни от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, от  четирите групи за обучение и връзка (OMLT), които изпълняваха задачи по обучение на афганистанските сили за сигурност в Кандахар и Кабул, и медиците от нашите екипи във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар. Групата е водена от председателя на комисията за ротация на контингента контраадмирал Валентин Гагашев – заместник-командващ на Съвместното оперативно командване и заместник-командира на 9-та рота за охрана на летище „Кандахар” майор Димитър Мицикулев. ...Прочети още

Започва учение на XELBROK

19.05.2011 г.

Заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев ще присъства утре, 20 май, в деня за високопоставени гости на командно-щабното учение “EVROPI- ІІ/2011” на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, предаде Пресцентъра на МО.

Учението се провежда в град Солун. В него участват 10 военнослужещи от Сухопътни войски, включени в Щаба на многонационалната бойна група, със заместник-командир полковник Божидар Борисов. Той бе началник на щаб на втори батальон в  Кербала, има и още няколко мисии зад гърба си.
...Прочети още

Девета рота се завръща в края на седмицата от Кандахар

17.05.2011 г.

  Към края е ротацията на девета и десета рота по охрана на най-голямото летище в Южен Афганистан. Дежурствата по кулите вече са поети от подразделенията на капитан Руслан Колев, съобщиха за Otbrana от министерството на отбраната.

Оформят се последните документи по приемането и сдаването на имуществата. Девета рота с командир майор Деян Дешков вече е подготвила контейнерите за България. До края на седмицата се очаква миротворците да кацнат в България. Сред тях ще бъдат и военнослужещите от Групата за връзка и обучение, чиято служба преминава в база „Герой” на афганистанската национална армия, недалеч от летище Кандахар.
...Прочети още

Батальон от Карлово ще бъде сертифициран за участие в мисии на НАТО

16.05.2011 г.

Сертификация на 1–ви механизиран батальон от военно формирование 34750 – Карлово ще се извърши в периода 17-19 май на Гарнизонен учебен център „Анево” и Учебен център „Марино поле”. Батальонът е декларирано формирование за Силите на НАТО. ...Прочети още

Медии:В Афганистан us- бойци воюват по съветски

16.05.2011 г.

. Американците “свалят меките ръкавици” в битката  с талибаните.

През последните няколко месеца рязко нарасна интензивността на действията на войските на САЩ в Афганистан, при което те не се ограничават със защита на мирното население от ислямистите, а провеждат истинско настъпление, превъзхождащо по мащаби операцията през 2001, когато бе свален режима на талибаните, се посочва в “Независимая газета”.
Повече от три пъти е  скочила активността на Силите за специални операции за търсене и унищожаване на бунтовници Особена ефективност демонстрират нощните рейдове на командосите, чиято интензивност предизвика недоволството дори на афганистанския президент.Само за месец авиацията на НАТО е изразходвала повече от хиляда бомби и ракети – абсолютен рекорд за цялата война досега. това отчасти е резултат от политиката на новия командващ генерал Дейвид Петреус, снел редица ограничения за използване на авиацията и артилерията. Той казва сам, че “са свалили меките ръкавици” и това е дало огромен ефект.За първи път от девет години САЩ изпращат в Афганистан танкове “Абрамс” ... ...Прочети още

Талибански ракети при ротация на нашите контингенти в Кандахар

12.05.2011 г.

  Летище Кандахар, Афганистан е било обстреляно днес, 12 май, с четири ракети в периода от 02.56 до 04.48 ч. (от 01.26 ч. до 03.18 ч. българско време). Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети, предаде пресцент ърът на министерството на отбраната. В момента на голямото южно летище става смяната на двата български контингента. По това време се сменят контингентите и на други държави.
Времето за ротация винаги се е използвало от талибаните за обстрел на базата. В този период на ротации  личният състав  на силите на ИСАФ в базата са най.многобройни и шансът да има попадения са по-големи. Само българските военнослужещи наброяват 600 , а общият брой на съюзническите воини надхвърля 17000.
...Прочети още

ВМА подготвя специалисти за участие във военнополеви медицински формиирования

12.05.2011 г.

              Бойната натренираност на военните медици и готовността им бързо и адекватно да се включат в случай на  кризи от военен или невоенен характер и масови медицински загуби, предизвикани от природни бедствия, терористични актове  или промишлени аварии,  е сред  първостепенните задачи на ръководството на ВМА. Тя включва постоянната готовност и добра теоретична и практическа подготовка не само на военните лекари, но  и на  колегите им от резерва, които обслужват цивилната мрежа. В тази връзка военномедицинското ръководство редовно организира и провежда  учебно-мобилизационни сборове в различни региони на страната и  с широк кръг специалисти. Всяка поредна година се отработват специфични задачи в зависимост от актуалната обстановка и съвременните предизвикателства пред сигурността и отбраната на страната.          
Такава е и целта на провеждания в събота, на 14 май, ...Прочети още

Наградиха наши военнослужещи в Кабул, направихме дарение в Бугойно

10.05.2011 г.

Българските военнослужещи от военния контингент в Кабул, Афганистан отбеляза тържествено 6-ти май -  Ден на храбростта и празник на Българската армия. На церемонията присъстваха Н.Пр. посланикът на Република България в Афганистан Валерий Аржентински, командирът на групата американски бази в Кабул полковник Джон Хамънд, командващият летище KAIA генерал Виктор Стримбеану, офицери от щаба на ISAF, представители на коалиционните партньори и офицери от Афганистанската народна армия. ...Прочети още

Фрегатата ни патрулира спокойно край бреговете на Либия

05.05.2011 г.

Нямаме проблеми, екипажът е добро състояние, каза по телефона командирът на фрегатата „Дръзки” капитан II ранг Панчо Панчев. Моряците и групата за специални операции, коrто от 1 май участват в операцията на НАТО „Обединен защитник” край бреговете на Либия бяха поздравени от министъра на отбраната Аню Ангелов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов. Днес се проведе традиционната видеоконферентна връзка с контингентите ни зад граница по повод предстоящия Ден на храбростта и Празник на Българската армия. ...Прочети още