Отлична оценка за поредния ни контингент, завърнал се от Афганистан

01.08.2011 г.

 Военнослужещите от двадесетия контингент от Българската армия се завърнаха днес от участие в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Кабул, Афганистан (ISAF), съобщи Пресцентърът на МО. Те бяха посрещнати от заместник-министъра на отбраната Августина Цветкова. На церемонията присъстваха още заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Валентин Гагашев, командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев и директорът на служба „Военна полиция” полковник Данчо Дяков.     ...Прочети още

Капитан от резерва разработи подобрена бронежилетка

23.07.2011 г.

Капитан от резерва Емил Николов, член на Столичния съвет на СОСЗР, разработи бронежилетка и защита на главата против срязване и горене. Презентацията на модела ще бъде през втората половина на септември. Жилетката е с много по-добра аргометрия, със защита на раменните стави и с подобрена антишокова възглавница под бронезащитата. Постигната е увеличена плаваемост. Създадена е възможност за изработване от материал тип „Джунгла” против насекоми. ...Прочети още

Пета рота е готова да излети към Кабул

14.07.2011 г.

Пета рота от 21-вия български контингент за участие в операция на международните сили за поддържане на сигурността в Кабул бе изпратена с тържествен военен ритуал в Стара Загора. За Афганистан заминават 165 рейнджъри, 16 от които са жени.
Около 90 на сто от състава контингента е участвал вече в задгранични мисии. Командир на ротата е капитан Станислав Годинов. Националният командир на контингента полк. Петко Маринов получи сертификат за участие в мисията от началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, който даде висока оценка за подготовката на участниците в операцията. По данни на изпитващата комисия, по данни на командването на бригадата и на сухопътни войски този контингент се е представил значително по-добре от предишни контингенти, каза генерал Симеонов. При подготовката на рейнджърите за първи път са използвани специални боеприпаси - гумени куршуми за реална симулация на раняване с бойно оръжие.
...Прочети още

Предадохме председателството на SEDM на Италия

14.07.2011 г.

Новият командир на многонационалната бригада „Югоизточна Европа” е македонският бригаден генерал Здравко Поповски 

 „По време на българското председателство ние се стремихме към изпълнение на приоритетите, свързани с повече прагматизъм и ориентирани към постигане на конкретни резултати. Благодарение на нашето постоянство, на нашата взаимна толерантност и най-вече отговорност за бъдещето на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, процесът SEDM придоби нова динамика и по-конкретни измерения”, каза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова днес, 14 юли, в Лариса, Република Гърция, по време на официалната церемония по предаването на Председателството на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) на Италия и тържествения акт по предислоциране на щаба на Многонационалната механизирана бригада „Югоизточна Европа” (SEEBRIG) в Ларисаq предаде пресцентърът на МО.


...Прочети още

Сертифицират пета рота за Кабул

13.07.2011 г.


Двудневно тактико-специално учение за сертифициране на 5-та рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул, Афганистан, започна вчера на  учебните центрове край поделението.
Темата на учението е „ Действие на рота от състава на международните сили за поддържане на сигурността в зоната за отбрана на летище ”. Учението се инспектира от офицери от старшите щабове.
Командир на ротата е капитан Светослав Годинов от механизирания батальон на старозагорската лекопехотна бригада. Това е първа мисия за младия офицер.  ...Прочети още

Наши воини дариха афганистански деца

30.06.2011 г.

Военнослужещи от 4-та рота за действие в зоната за отбрана на летище „Кабул” от състава на българския контингент, който участва в операцията на НАТО в Афганистан, направиха дарение за децата от училище в квартал на Афганистанската столица. Дарението от тетрадки, химикали и други учебни помагала връчиха командирът на ротата майор Пламен Горанов, взводният командир старши лейтенант Пламен Стефанов, офицери от националния елемент на контингента. В училището учат 1000 деца (600 момичета и 400 момчета) на възраст от 5 до 13 години.    ...Прочети още

Медии: Водят се преговори с талибаните за прекратяване на войната

20.06.2011 г.

САЩ са започнали предварителни преговори с членове на талибаните като част от усилията за прекратяване на войната в Афганистан. Това казва министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс пред Си Ен Ен.  Той допълва, че не вярва преговорите да постигнат някакъв съществен резултат освен ако върху талибаните не продължи да се оказва военен натиск до края на годината.
В интервю по същата телевизия заявява още, че преговорите са в много  ранен стадий , няма и месец от започването. Съединените щати  дори  не са сигурни, че участниците от страна на талибаните са истински представители на талибанския лидер Молла Омар.
...Прочети още

Наши миротворци изпълниха важна задача от Баграм до Кабул

18.06.2011 г.

Военнослужещи от 20-тия български контингент, участващ в операцията на Международните сили за сигурност в Афганистан, проведоха операция за транспортирането на 6 бойни машини ASV 1117 – „Гардиан” от Баграм до столицата Кабул по молба на американските коалиционни партньори. В съвместната операция участваха български военни от 4 –та рота за охрана на летище „Кабул” и от Трета група за обучение и връзка (OMLT – 3), под ръководството на командира на групата подполковник Атанас  Петров. ...Прочети още

Шест ракети по летище Кандахар в Афганистан

08.06.2011 г.

Летище Кандахар  в Афганистан е било обстреляно днес, 8 юни, от 05.10 часа до 05. 20 часа местно време (от 03.40 часа до 03. 50 българско време) с шест ракети Няма пострадали български военнослужещи и не са нанесени материални щети, предаде пресцентър та министерството на отбраната.

В момента  в южното летище задачи по охраната на базата изпълняват миротворците от десета рота с командир капитан Руслан Колев. Службата и на тази рота на офицера, започва като тази на втора рота, когато също бе командир. Започва с обстрел на ракети за «Добре дошли!».
...Прочети още

Наградиха миротворците от ротата на майор Дешков

01.06.2011 г.

На тържественa церемония днес във военно формирование 34750-Карлово бяха наградени военнослужещи от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, с командир майор Деян Дешков, съобщи Пресцентърът на МО. Отличията бяха връчени от името на министъра на отбраната Аню Ангелов, командващия на Съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов и от началника на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.
...Прочети още

Девета рота и ОМЛТ се завърнаха до един от Кандахар

25.05.2011 г.


Приключи ротацията на българската рота за охрана на летище „Кандахар” в Афганистан. Днес, 25 май, в 1.30 ч. сутринта на летище „София” се завърнаха 239 военнослужещи от 9-та рота, приключила успешно участието си в операцията на НАТО в Афганистан. Групата бе ръководена от подполковник Пламен Койнов – помощник - национален командир на контингента. Първата група от общо 156 военни - от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, от четирите групи за обучение и връзка (OMLT), които изпълняваха задачи по обучение на афганистанските сили за сигурност в Кандахар и Кабул, и медиците от нашите екипи във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар, се завърнаха в нашата страна на 21 май 2011 г., съобщи пресцентърът на МО

...Прочети още

156 военнослужещи се върнаха от Афганистан

21.05.2011 г.

Военнослужещи от българския контингент в Афганистан се завърнаха днес след успешно приключило участие в операцията на ИСАФ. На летище София кацнаха общо 156 военни от 9-та рота за охрана на летище „Кандахар”, от  четирите групи за обучение и връзка (OMLT), които изпълняваха задачи по обучение на афганистанските сили за сигурност в Кандахар и Кабул, и медиците от нашите екипи във военнополевите болници в Кабул, Херат и Кандахар. Групата е водена от председателя на комисията за ротация на контингента контраадмирал Валентин Гагашев – заместник-командващ на Съвместното оперативно командване и заместник-командира на 9-та рота за охрана на летище „Кандахар” майор Димитър Мицикулев. ...Прочети още

Започва учение на XELBROK

19.05.2011 г.

Заместник-началникът на Сухопътните войски бригаден генерал Андрей Боцев ще присъства утре, 20 май, в деня за високопоставени гости на командно-щабното учение “EVROPI- ІІ/2011” на многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, предаде Пресцентъра на МО.

Учението се провежда в град Солун. В него участват 10 военнослужещи от Сухопътни войски, включени в Щаба на многонационалната бойна група, със заместник-командир полковник Божидар Борисов. Той бе началник на щаб на втори батальон в  Кербала, има и още няколко мисии зад гърба си.
...Прочети още

Девета рота се завръща в края на седмицата от Кандахар

17.05.2011 г.

  Към края е ротацията на девета и десета рота по охрана на най-голямото летище в Южен Афганистан. Дежурствата по кулите вече са поети от подразделенията на капитан Руслан Колев, съобщиха за Otbrana от министерството на отбраната.

Оформят се последните документи по приемането и сдаването на имуществата. Девета рота с командир майор Деян Дешков вече е подготвила контейнерите за България. До края на седмицата се очаква миротворците да кацнат в България. Сред тях ще бъдат и военнослужещите от Групата за връзка и обучение, чиято служба преминава в база „Герой” на афганистанската национална армия, недалеч от летище Кандахар.
...Прочети още

Батальон от Карлово ще бъде сертифициран за участие в мисии на НАТО

16.05.2011 г.

Сертификация на 1–ви механизиран батальон от военно формирование 34750 – Карлово ще се извърши в периода 17-19 май на Гарнизонен учебен център „Анево” и Учебен център „Марино поле”. Батальонът е декларирано формирование за Силите на НАТО. ...Прочети още