"Съюзна сила 2011" набира скорост - започна вторият етап на учението

18.04.2011 г.

След планирането на боя воините от Втора лека пехотна бригада се включиха в отбранителната операция на Съвместните оперативни сили – започна вторият етап на най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила 2011”.
В тактическия оперативен център на   бригадата, мозъка на учението, се вземат решенията за  изпълнение на задачи при разрешаване на криза от военен характер по чл.5 на вашингтонския договор. Задачите стигат до пехотинците, командосите,химиците, сапьорите, зенитчиците и другите подразделения на родвете войски. Командирите вземат решение и се решават различни вводни  и и зъплняват огневи задачи. За полигончиците учението „Съюзна сила 2011” също е най-голямото изпитание на годината.
Утре мишенните полета ще се  задействат и ВИП-гостите ще могат да се убедят с очите си дали изпълняваме добре съюзническите си задължения в една отбранителна операция.

Непосредствена помощ на щаба на бригадата през дните на учението оказва ръководилят на учението бригаден генерал Нейко Ненов и офицери от щаба на Сухопътните войски ...Прочети още

Лазаровден и Цветница на полигон "Корен"

16.04.2011 г.

Червен сигнал  за учението „Съюзна сила 2011” на воините от втора лека пехотна бригада

На Лазаровден започна най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила  2011 г. В учението участват над хиляда военнослужещи и близо 350 единици различна бойна техника. Учението  ще се проведе в два атапа. 
През днешният ден е планирането и организацията на боя и подготовката от щабовете на директивите и документите за участие в бойните действия. В тактическия оперативен център на съединението ври и кипи.

 На Цветница и в понеделник втора лека бригада ще  се включи в отбранителната операция на съвместните сили. По сценария нашите подразделения ще действат в отговор на криза възникнала в измислена държава. Във вторник отбрани гости и журналисти ще могат да наблюдават най-напечения епизод от бойните дествия на роти и взводове от бригадата. Тогава са и бойните стрелби. Тежестта на учението ще изнесат механизираните  батальони от Стара Загора, Хасково и Ямбол. Ще има подразделения от други родове войски. Ще летят и вертолети за медицинска евакуация.
Офицер,планиращ учението, е началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев. Ръководител на „Съюзна сила 2011” е първият му заместник бригаден генерал Нейко Ненов. ...Прочети още

Учението "Съюзна сила 2011" на СВ ще напомни за славата и минали учения на големия полигон

12.04.2011 г.

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА ИЗНАСЯНЕТО КЪМ "КОРЕН" И УСТРОЙВАНЕТО НА ПОЛЕВИЯ ЛАГЕР
«Под горещото априлско слънце в отбранителната операция  «Пролет 2009» участва целият личен състав на Втора  лекопехотна бригада. Задачи изпълняваха и всички подразделения на хасковския механизиран батальон.  Изключена бе ротата, която е в бойно дежурство в многонационалната бойна група   "Хелброк" за 2009.
В учението действаха подразделения от  4-и артилерийски полк, 68 бригада специални сили, полка за ЯХБЗ от Мусачево, воини от центъра за подготовка на танкисти в Сливен, от логистичния полк в Пловдив, сапьори от Белене и др. Учението набюдаваха  11 военни аташета. Върховният главнокомандващ и президент на страната не бе на полигона.
  Това бе най-голямото учение на Сухопътни войски за последните десет години. В „Пролет 2009”  участваха 1670 военнослужещи, 97 броя бойна техника, 167 автотранспортна техника, 142 броя специална техника и 2 хеликоптера "Кугър". Това е кратка информация  за учението по това време в няколко хасковски и столични всекидневника.
 Днес започва изнасянето  към големия полигон на групата, която ще започне устройването на полевия лагер за предстоящото учение «Съюзна сила 2011».  Червен сигнал за него ще бъде даден в края на седмицата, а ВИП гостите ще могат да наблюдават най-горещите действия на 19 април.
...Прочети още

Втора лека пехотна ще се отбранява по член 5 на Вашингтонския договор

07.04.2011 г.

. На 19 април е върхът  на  голямото  бригадно учение „Съюзна сила 2011”  

Дойде време и Сухопътни войски на българската армия да покажат мускули. На 19 април на полигон  «Корен», пред ВИП гости и отбрана публика,  воините от втора лека пехотна  тунджанска бригада ще се отбраняват и стрелят  по член 5 на Вашингтонския договор.  подразделенията ще участват в разрешаването на военна криза.

 «Съюзна сила 2011»  е най-голямото учение на пехотата за годината, съобщиха от ръководството на учението. 

Подразделенията  вече са в края на  подготовката си  и  в началото на следващата седмица повечето от тях  ще са на лагер в южния полигон. Заедно с механизираните подраздления на турнджанската бригада ще действат  артилеристи от Асеновград, танкисти от Сливен, химици, зенитчици, командоси, логистици.
 С  тактическите действия и огъня на «Съюзна сила 2011»  Сухопътни войски ще покажат , че са готови не само да представят България в мисии зад граница, но и да защитават родните граници.
...Прочети още

Капитан от резерва Емилиан Коларов:Истината ни застига където и колкото да се крием

05.04.2011 г.

Капитанът от резерва Емилиан Коларов отговаря на писмото на „Групата военнослужещи” от Карлово.  

След като публикувахме писмото на “Група военнослужещи от Карлово” по случая с капитан Емилиан Коларов, дойде и неговия отговор .  Имаме копия и на сигналите, които е писал до всички най-големи институции в България, като се започне от парламента и премиера и се стигне до минвстреството на отбраната. Интересното е, че отговорите , които е получавал. си приличат като един. В крайна сметка са писани от експерти в инспектората на министерството на отбраната. Ако има отговор от „груупата военнослужещи” ще е хубаво те да застанат зад позицията си с имената си. Те са воини от едно елитно и уважавано поделение на българската армия. Ще им напомним още, че вината на капитана от резерва трябва да се докаже в съда. А там тяхното присъствие е необходимо. /писмото на „групата военнослужещи” може да прочетете в рубриката „Сухопътни войски”./ Ето го и отговора на капитан от резерва Коларов, едно към едно:
 
 „Мили мои колеги”от 61 Стрямска механизирана бригада, щом държите журналистиката да бъде стойностна, къде са тези ваши факти, твърдения и доказателства? Всички отговори от цитираните от Вас институции са бланкетни и с едно и също съдържание поради факта, че всички мои молби и жалби до тях  са препращани до инспектората на Министерсвто на отбраната, където са разглеждани от вече упоменатите от мен полк. Митев и полк. Стоянов.
...Прочети още

Воини от Карлово: Капитан от резерва клевети,спестява факти за себе си

04.04.2011 г.

        Преди време публикувахме едно към едно писмо до нас на капитан от резерва Емилиан Коларов. Това стана , след като на съдебното заседание на 17 март не се явява никой от карловската бригада. Дни по-късно получихме и писмо, което няма подпис, а се съобщава, че автори са група военнослужещи. Публикуваме го едно към едно, защото засегнатите имат право на отговор. Ще публикуваме и други мнения по случая.
“Пишат Ви военнослужещи от 61 механизирана бригада – гр. Карлово, по повод публикуваното от Вас писмо на о.р. капитан Коларов. В демократично общество и стойностна журналистика, преди да се публикува /особено толкова злонамерен / материал, се търси мнението и на другата страна. Това ни провокира да разкажем ИСТИНАТА, подплатена с доказателства / документи и свидетелски показания/, разследвания и решения на: Военно - окръжна прокура-тура, Военен съд, Военно - апелативна прокуратура, Министър на отбраната, Инспекторат на МО, Народно събрание на РБ, Президент на РБ и други. Всички тези държавни институции  бяха заляти  от о.р. капитан Коларов с жалби и оспорвания на съдебни решения, в които той  целенасочено уронва авторитета на офицери, прокурори и институции.От всички инстанции отговорът е, че жалбите му са неоснователни и че за собствените си безотговорност, не справяне с работата и лоши взаимоотношения, той не търси причините в себе си, а обвинява началници, колеги и подчинени.         
В публикациата , о.р. капитан Коларов умишлено е спестил факти, които не са в негов интерес. Отговаряме на клевитите от писмото му:          ...Прочети още

През септември сме домакини и участваме в многонационално учение на специалните сили

01.04.2011 г.

Основна планираща конференция за многонационалното учение на Силите за Специални операции „JACKAL STONE 2011” се проведе в София в периода 29 март - 1 април 2011 г., съобщи Пресцентърът на МО. Тя беше открита от заместник-началника на отбраната и съпредседател на Съвместната комисия вицеадмирал Минко Кавалджиев и се проведе под ръководството на заместник-командира на Командването на Специалните операции на САЩ в Европа и на началника на отдел „Съвместни съоръжения” – МО. В нея участваха представители на Силите за Специални операции на САЩ, България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, Унгария, Украйна и Хърватска.

...Прочети още

Учението "Съюзна сила" е през април на "Корен"

01.04.2011 г.

   
На полигон “Корен” през този месец ще се проведе бригадно-тактическото учение с бойна стрелба “Съюзна сила 2011”. То ще се ръководи от щаба на СВ, а ще действат щаба на втора лека пехотна бригада и подразделения от други поделения на Българската армия.
На учението ще се  планират тактическите действия на подразделенията от бригадата по прикритие на държавната граница на застрашения театър на военните действия.. Целта е осигуряване на развръщането на силите на НАТО по чл.5 и реално провеждане на бойна стрелба. В стрелбата ще участват и подразделения от родовете войски. 

Планирани са действия по стоварване и блокиране на противников тактически въздушен десант, действия на пропускателен пункт за неутрализиране на безредици, извършване на евакуация на повредена техника, медицинска евакуация и др.Щабът на бригадата с командир бригаден генерал Петър Петров вече е на бойна нога. В подразделенията се подготвят за изпитанието.   ...Прочети още

Нашата рота "ХЕЛБРОК" е готова за ученията на многонационалната бойна група

31.03.2011 г.


Устройване на контролен пункт, охрана на база, патрулиране и претърсване на хора и автомобили  - това бяха задачите, които изпълни  хасковската механизирана рота, определена за участие в многонационалната бойна група ХЕЛБРОК. Тя бе командвана от капитан Христо Василев. На учебния център «Добрич» действията на нашите военнослужещи бяха наблюдавани от командира на групата бригаден генерал Кристос Кавадиас.  Комисията по сертифициране на ротата, с председател полковник Георги Кръстев от Щаба на отбраната, даде висока оценка на подготовката на контингента.

Успехът на двудневното  тактико-специално учение показа готовността на ротата за участие в съвместно учение „EVROPI – II”, което ще се проведе през май 2011 г. в Република Гърция. В периода от 1 юли до 31 декември 2011 г. ротата ще започне носенето на бойно дежурство.
От българска страна  учението инспектираха  командирът на старозагорската лекопехотна бригада бригаден генерал Петър Петров и заместник-командирът на многонационалната бойна група полковник Божидар Борисов. ...Прочети още

Ще има ли сухопътна операция в Либия ?

27.03.2011 г.

Нашите Сухопътни войски участват със 7 на сто от състава си в мисии, трябва 50 на сто да са готови за това 

 САЩ вече са пристъпили към наземна операция в Либия, незивисимо че отричат. Имаме информация, че американските военни вече се намират на територията на Либия”, заяви водещ на тв «Фокс нюз».

Полковникът от запаса Дейвид Хънт смятал, че Пентагонът никога не би предприел авиационни удари с такава мощ, ако няма свои хора в Либия.  Според него военни и агенти на ЦРУ вече са в Либия от 12 дни.
 Ние участваме в две важни мисии. Едната, това е операция ИСАФ в Афганистан, с 620 души и участваме също така със 120 души в мироопазващата мисия в Босна и Херцеговина на Европейския съюз - "Алтея". Ние имаме опит в участия в такива мироопазващи мисии, преди това сме участвали в Камбоджа.  Ние готвим сухопътните войски, именно със създаването на тия маневрени батальонни групи, да могат да участват като истински бойни поделения в операции на територията на страната, когато се налага от гледна точка на отбраната на страната, така също и в операции зад граница. Така министърът на отбраната Аню Ангелов отговори на въпрос по "Дарик"относно евентуално  българско участие със сухопътен контингент в операцията в Либия.

 
...Прочети още

Славната Седма мотострелкова дивизия е жива

26.03.2011 г.

Само в София днес се събраха повече от 50 генерали и офицери от запаса и резерва, служили в Седма мотострелкова дивизия. Тяхната традиционна пролетна среща предшества голямото честване на 125-годишнина от създаването на съединението, което ще се проведе на 18 април в Ямбол. Със своите някогашни началници и подчинени се видяха бившият министър на отбраната армейски генерал Йордан Мутафчиев, генералите Кирил Косев, Цветан Тотомиров и Люцкан Люцканов. Стана пределно ясно, че Седма мотострелкова дивизия е жива със своите славни командири и всички офицери, сержанти и войници, преминали през нейните поделения. ...Прочети още

Сухопътните войски на САЩ в Европа имат нов командващ

24.03.2011 г.

.  Генерал Картър Хам сдава длъжността  на генерал-лейтенант Марк Хертлинг

Началникът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев ще участва утре, 25 март, в официалната церемония по предаване на длъжността командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хайделберг, ФРГ. Той заминава по покана на командването. Досегашният командващ генерал Картър Хам ( той посети едно от ученията по време на българско американското обучение през 2009 г) ще предаде длъжността на генерал-лейтенант Марк Хертлинг. 

Новият командващ СВ на САЩ в Европа е идеолога за промяна на обучението на американската армия, което да е съобразено с новите технологии. На вниманието на читателите предлагаме някои от новите идеи на генерал-лейтенант Хертлинг.    
...Прочети още

Неприятна статистика за ротните и батальонни учения

24.03.2011 г.

Единствено планираните полеви лагери в Сухопътни войски са изпълнени на 100 процента, т.е. от 10 са организирани и проведени 10. Това става ясно от Доклада на правителството за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2010 г. Най-зле е положението с ученията с батальон, дивизон и командно-щабните учения. От планираните 30 са реализирани едва 8, т.е. 27 процента. Наблегнато е на ученията с рота и батарея, но и тук изпълнението е 67 на сто. Интересно е, че през „по-тежката” и преходна между правителствата на Сергей Станишев и Бойко Борисов 2009 г. тези учения са 73, а през миналата – 56. В абсолютни цифри има ръст в парашутните скокове – от 2787 на 3335, като изпълнението за 2010 г. е 81 процента. ...Прочети още

Капитан съди генерал, ще стигне до Страсбург

22.03.2011 г.

В следващите редове ще стане дума за офицерската одисея на капитан Емилиан Коларов, вече от резерва. Той ни изпрати едно писмо пълно с болка за службата и проблемите си в Карловската механизирана бригада. Само преди дни се състоя поредното съдебно заседание по неговия случай. От 6 януари не се води на служба в БА. Завършва специалността „Национална сигурност и отбрана” във Военна академия „Г.С. Раковски” . Изпратил е писмо и зов за помощ до премиера, но отговор няма. Ето какво ни пише капитанът.   ...Прочети още

Артилеристите в Шумен празнуваха

11.03.2011 г.

От вестник „Шуменска заря”:”С тържества, посветени на 11 март – Денят на българската артилерия, отбелязаха празника си  воини от Шуменския гарнизон. Венци и цветя бяха поднесени пред Паметника на загиналите артилеристи в Шумен. Слово, проследяващо успехите на родната ни армия, изнесе Мишо Йорданов. В поделение 42910 в присъствието на командира на Шипченската бригада бригаден генерал Валентин Буров бе открит автоматизиран кабинет за обучение на специалисти по стрелба с автоматична система за управление на огъня.
...Прочети още