Воини от СВ ще обменят опит в италиански центрове за обучение

05.10.2011 г.

. Генерал-лейтенант Джузепе Валото подкрепи предложението постоянния щаб на бригада "Югоизточна Европа" да е в България

Италианска военна делегация
, водена от началника на Главния щаб на Сухопътните войски на Италианската република генерал-лейтенант Джузепе Валото, бе на тридневно посещение в България. Днес делегацията бе приета от командира на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев.В своето обръщение към италианската делегация, генерал-майор Стефан Василев очерта насоките на дългогодишното сътрудничество между Сухопътните войски на Италианската и Българската армии. От 1995 г. до днес Сухопътните войски на двете армии са участвали в съвместни проекти като изграждането на „Полева интегрирана комуникационно-информационна система” (ПИКИС), открития във ВА Център ....  ...Прочети още

Поставят паметна плоча на танковата бригада в Айтос

30.09.2011 г.

Заместник-началникът на отбраната генерал –майор Йордан Йорданов ще участва утре, 1 октомври, в тържествата по случай 50-годишния юбилей от създаването на 24-та танкова бригада в Айтос.

По време на честванията ще бъде открита паметна плоча на танковата бригада.

24-та танкова бригада е създадена на 1 април 1961 г. Съгласно плана за реформа в Българската армия, тя е разформирована през 1998 г.

...Прочети още

На "Стряма 2011" ще охраняват държавната граница

26.09.2011 г.

Във военно формирование 34750 –Карлово от утре, 27 септември, ще се проведе тридневно командно-щабно учение „Стряма 2011” за извършване на сертификация на щаба на бригадата и щабните подразделения по CREVAL.

Военнослужещите ще отработват активиране, подготовка и участие в провеждана военна операция по прикритие на държавната граница. Учението ще се проведе под мониторинга на представители на Обединения щаб на НАТО в Мадрид. ...Прочети още

Ген. Василев, командир на Сухопътни войски: Имаме близо 830 вакантни места

21.09.2011 г.

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Стефан Василев за в. "Труд: "В Сухопътните войски основно през 2012 г. ще се закриват и разместват бойни поделения. След това ще е ясно колко свободни места остават. Първо ще ги попълним с хора от съкратените поделения, така е справедливо. До края на месеца излиза регистърът за вакантните длъжности за офицери, сержанти и войници. През март догодина ще има още един. Всеки от армията може да кандидатства. Като теглим чертата в края на 2012 г. и видим какво е останало незаето, през 2013 г. може да обявим конкурси за набиране на войници."
...Прочети още

Офицери от Мадрид сертифицират наша инженерна рота по CREVAL

19.09.2011 г.


Тридневно тактико-специално учение по CREVAL за потвърждаване на способностите на инженерна рота от военното поделение в Пловдив се провежда от  19 септември, на полигона край с. Козаново и на учебния полигон „Мулдава”, информира Пресцентърът на МО..

Командир на ротата е старши лейтенант Калоян Рашков.

Учението е в изпълнение на националния план за сертификация на декларираните сили от Българската армия за НАТО
...Прочети още

Командирът на Сухопътни войски заминава за Венеция

18.09.2011 г.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев заминава утре за град Венеция, Италия. Той ще вземе участие в 19-та годишна конференция на Сухопътните войски на eвропейските армии на тема „Операциите като катализатор за промяна”.
...Прочети още

За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специални операции

16.09.2011 г.

"За първи път България е домакин на многонационално учение на Силите за Специалните операции, в което участват страни-членки на НАТО от Европа и страни-партньори”, каза министър Аню Ангелов след демонстрациите на ВИП-деня на многонационалното учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone 11" на полигон „Ново село”.
...Прочети още

Тези дни Българската армия е пожарникар

15.09.2011 г.

Петдесет и двама военнослужещи от военно формирование 52 740 - Хасково от състава на Сухопътни войски участват днес, 15 септември, в потушаването на пожара в района на с. Плевун, общ. Ивайловград, област Хасково. Ръководител на групата е капитан Черкезов.

Вчера, 14 септември, отново в област Хасково, екипажът на вертолет Ми-17 от Военновъздушните сили с командир бригаден генерал Златко Златев се включи в потушаването на пожара в района на община Любимец.

Също вчера военнослужещи от военно формирование 26 420 – Росен участваха в потушаването на пожар, възникнал в района на село Росен, област Бургас. ...Прочети още

Днес празнуват воините от инженерни войски

13.09.2011 г.

На 13 септември 1878 г. със заповед по Българската земска войска е създадена  първата строева сапьорна рота. Това е и рождената дата на инженерни войски на Българската армия.

През годината воини от войските се представиха отрично на голямото учение „Съюзна сила 2011”, сапьорни тимове са обезвредели  над 1000 невзривени боеприпаса, близо 2000 са обезвредените в Челопечене. В момента се строи петдесет метров мост над село Огняново.
 Инженерни войски са пионери в миротворческата история на Българската армия. Над  тридесет инженерни контингента са участвали  в мисии извън страната  от 1997 г. насам.
Голямата задача ....
...Прочети още

Започва многонационално учение на Силите за специални операции

06.09.2011 г.


Български военни формирования ще участват за първи път в съвместното многонационално учение на Силите за Специални операции „Jackal Stone - 11”. През тази година учението ще се проведе в периода от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него ще участват повече от 1500 военнослужещи от Силите за Специални операции на девет държави – България, Литва, Норвегия, Полша, Румъния, САЩ, Хърватия, Украйна и Унгария. „Jackal Stone - 11” се координира от Командването на Силите за Специални операции на САЩ в Европа, информира пресцентърът на МО.

От 6 септември в района на Полеви учебен полигон „Ново село”
...Прочети още

На полигон край Лвов тренират наши, украински и us-командоси

29.08.2011 г.


Подразделение от бригадата спецални операции в Пловдив ще участва в съвместна подготовка с военнослужещи от морската пехота на САЩ и от Сухопътните войски на Република Украйна. Командир на българското военно подразделение е старши-лейтенант Росен Ангелов.Обучението започна преди три дни и ще продължи до 10 септември 2011 г. в тренировъчен център за операции по поддържане на мира на пилогона "Яворив" край Лвов.Целта на подготовката е да се повиши оперативната съвместимост на формирования при изпълнение на задачи по време на операции по поддържане на мира.
...Прочети още

Около 500 млн. лв. ще отдели МО за първата батальонна бойна група

22.08.2011 г.

Продължава обучението на воини от карловската бригада в гераманскиья учебен център Хохенфелс. Тези воини са част от първата батальонна група  на България, която трябва да е готова за бойни действия към края на следващата година. Столичен всекидневник съобщава, че за цялостната подготовка на първата батальонна байна група ще бъдат заделени от военния бюджет около 500 млн. лв. С тях военнослужещите от групата ке бъдат осигурени с нова техника и въоръжение  с високо качество, както и с оборудване и униформи последен писък на военната мода.
В ежедневника се прави прогнозата, че парите за оборудване на батальонните бойни групи на Сухопътни войски може да изядат следствата за нови изтребители на Военновъздушните сили. Съзира се подмяна на приоритетите, .....
...Прочети още

Воини от състава на първата батальонна бойна група започват тренировки в Хофенхелс

25.07.2011 г.


Подразделение от карловската механизирана бригада  на СВ  с командир подполковник Цветан Кочанков ще се проведе едномесечно обучение от днес  в Съвместните тренировъчни центрове в Хохенфелс и Графенвьор, Германия. То е в съответствие с Меморандума за сътрудничество в областта на отбраната между Република България и САЩ.

Целта на обучението е войсковите формирования от Сухопътните войски да усъвършенстват своята подготовка за действие в операции по поддържане на мира в международна среда. Подразделенеието е част от първата батальонна бойна група на Българската армия. Офицерите, сержантиге и войноците от този батальон се очаква да вземат участие в операцията в Афганистан през 2013 г. като обен контингент, а не като охранителни роти.
...Прочети още

Превъоръжаването започва със специалните сили през 2013 г.

28.06.2011 г.

Имаме прекрасни производители на стрелково оръжие. Ще започнем със специалните сили", каза министърът на отбраната Аню Ангелов. Процесът на превъоръжаването ще започне през 2013 година. Ще се търси възможност оръжието да бъде българско производство от завод "Арсенал".
 Министърът допълни, че иска отсега да се мисли как да се подмени автобусният парк на армията и за сключване на евентуален договор за 2012 година. Ще се мисли и за закупуване на още бронирани автомобили.
...Прочети още

Майор с няколко мисии командва сертифициране по NRF

28.06.2011 г.

  Тридневно ротно-тактическо учение за сертифициране на механизирано подразделение, декларирано от силите за отговор на НАТО (NRF-18) провежда днес  в карловската механизирана бригада. Учението ще се ръководи от майор Деян Дешков – за командир  на механизиран батальон.

Действията на личния състав по време на учението наблюдава представител на Сухопътното компонентно командване на NRF  в Солун. Председател на комисията за сертифицирането е полковник Гошо Мерджанов , помощник-началник на Сухопътните войски по подготовката.Учението преминава успешно.  ...Прочети още