Сръбски воини ще участват в съместната българско-американска подготовка за 2011 .

13.06.2011 г.

За първи път полеви учебен полигон „Ново село” е домакин на съвместна българо-американска подготовка, с участие на подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия. Тя  започна на 12  и ще  продължи до 26 юни 2011 г. под наименованието „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11), предадоха от щаба на СВ.

Целта на „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11) е да се повиши подготовката на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за многонационални операции - патрулиране, ескортиране, действия при контролен пост, действия при попадане на импровизирано взривно устройство, медицинска евакуация и др, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите подразделения. ...Прочети още

Генерал-майор Стефан Василев ще участва в натовска среща на Сухопътни войски

14.05.2011 г.

Началникът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев ще участва в Шестата годишна конференция на началниците на щабове на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе от 16 до 18 май в Ноордиук на Зес, Холандия. В заседанията ще участват и началниците на Сухопътни войски на страните-партньори. Визитата е по покана на генерал-лейтенант Алфредо Кардоно Торес, командващ Съюзното командване на силите на НАТО в Мадрид, Испания, съобщи пресцентърът на МО.

По време на конференцята ще бъдат обсъдени актуални проблеми от дейността на Сухопътните войски на страните-членки на НАТО и на страните-партньори.   ...Прочети още

Проведе се разбора на "Съюзна сила 2011" , награди за отличниците

11.05.2011 г.

В Стара Загора се проведе разбор на командно-щабното учение “Съюзна сила 2011” . В учението от 16-19 април на полеви учебен полигон „Корен” участваха военнослужещи от Втора леко пехотна бригада и привлечени формирования за реални действия. Началникът на СВ генерал-майор стефан Василев ръководи разбора за плюсовете и минусите на глямото учение.

В разбора участват офицери от щаба на Сухопътни войски и командири на военни формирования. Наградени са отличили се по време на учението военнослужещи.

Проведе се и съвещание по дисциплината във войските. Особено внимание е обърнато на лимитната и финансовата дисциплина. Набелязани са  мерки за нейното подобряване ...Прочети още

Мемориален комплекс ще напомня за първия ракетен пуск на наша територия

11.05.2011 г.

В утрото на 11 май 1963 г. Сунгуларската долина е в пълен покой. В 11 ч. обаче се случва историческото събитие. Ето какво си спомня полковник от запаса Стоян Балканджийски: „Натиснах двата бутона. Внезапен необичаен мощен гръм (трясък) разтърси земята. Огнена струя полеят към небето. Излетя първата ракета на територията на Народна република България. Спонтанно, непренудено мощна Ура!!! съпроводи полета на ракетата. На централната вишка всички заедно с Тодор Живков викаха Ура!!! В моята дългогодишна служба за първи път чувах такова Ура!!!” ...Прочети още

Делото срещу капитан Коларов - един фарс на военното право и на военния съд

09.05.2011 г.


В редакцията получихме писмо от адвоката на капитан Емилиан Коларов, за чието уволнение от армията ви разказахме преди време. Защитникът на капитана,  полковник от резерва Стоимен Гърбев, е добре известен сред военните съдии в Пловдив и страната. Бил е шеф на Военната прокуратура - Пловдив  

В Пловдивския военен съд беше образувано АНХД №512/2010г. срещу Капитан Елилиан Коларов от под. 38680 – Карлово, за това ,че на 05.05.2010г. не изпълнил устна заповед на изпълняващия длъжността командир на поделение 38680 –  Карлово.
 С Решение №113 от 17.11.2010г. Коларов беше признат за виновен и му бе наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева. Решението беше обжалвано във Военно – апелативен съд гр. София и с друго такова потвърдено, без право на обжалване.
Двустепенното разглеждане на делото срещу кап. Коларов носи едни и същи пороци и ....
...Прочети още

Батальонните бойни групи ще са готови до 18 месеца

05.05.2011 г.

Ако се налага бихме изпратили бойни подразделения в Афганистан, но не се налага. А ние и не сме готови с подготовката на батальона, който е с численост около 1000 души,  отбеляза пред една от националните телевизии  военният министър Аню Ангелов. Той допълни, че не е имало натиск за такова участие отвън. Тези групи ще бъдат в готовност за участие в бойни мисии след 18 месеца. Ще могат с еднакъв успех да изпълняват задачи и у нас и зад граница.Винаги трябва да има ротация ... ...Прочети още

Десета рота заминава за Кандахар

29.04.2011 г.

Подразделението, в състав до 300 военнослужещи, ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” Рота от механизирания батальон на карловската механизирана бригада в  Казанлък заминава на мисия в Афганистан.
Днес е церемонията по тържествено изпращане на военнослужещите от 10-та рота за участие в операцията на НАТО . Тя ще бъде в района на поделението.  Ротата, в състав до 300 военнослужещи, ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище „Кандахар” в състава на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF). Над 70 на сто от военнослужещите вече имат по една мисия зад гърба си в южното летище. Голям процент от командниу състав също има мисия в този район.
 Командир на ротата е капитан Руслан  Колев. Той бе командир и на втора рота в Кандахар преди  няколко години. Има още две мисии в Ирак – Кербала и Ашраф и една мисия в Босна и Херцеговина.   ...Прочети още

Предстоят тактически учения в пета шипченска бригада

27.04.2011 г.

След приключването на учението „Съюзнао сила 2011” предстоят нови изпитания в Сухопътните войски. През май започват тактическия учения с подразделения на пета шипченска механизирана бригада. За някои от тях те ще са и последни, след като през следващата година предстои закриване на цели батальони и дивизиони.
 През изминалата година по думите на министъра на отбраната са  изпълнени  77 на сто от планираните учения във войските. През тази година реализирането им трябва да е на сто процента.
Всяка година ще има и по едно голямо тактическо учения като „Съюзна сила 2011” с  участието на батальон от сухопътно съединение и подразделения от родовете войски.
...Прочети още

Депутати помагат на воините от Враца със ... съжаление

21.04.2011 г.


Голям фарс се разигра в телевизонно предаване за Враца за проблемите на града и региона. Участваха депутати от различни партии и коалици. Един гражданин три пъти зададе въпрос за съдбата на поделението и на низшите чинове от него, но  така и не получи отговор от нито един от тях. А за близо 200 военнослужещи камбаната вече бие. През 2012 г. те ще свалят пагоните.
 Учудващо бе, че позицията на депутата Николай Коцев от ГЕРБ иш на Венцислав Лаков от Атака е досущ като тази на министъра на отбрана. Преди време те защитаваха воините от друг ъгъл и дори им обещаваха, че ще запазят поделението. Сега  им обещават светло бъдеще с изграждането на Център за подготовка на кадри за действие при кризи. Патрон щяла да бъде еврокомисарката Кристалина Георгиева. Депутатът от ДСБ Асен Агов заговорнически се усмихваше, а Георги Божинов от БСП  мълчеше. И дамата знаеха, че това ще стане на куково лято. Голите надежди нито щяха да нахранят уволнените воини от Враца, нито ще помогнат за решаване и на другите проблеми в града. Помощта със съжаляване не струва пукнат грош.
...Прочети още

НА "Съюзна сила 2011" се видя първообраза на батальонната бойна група

20.04.2011 г.

     Наблюдавахме действията на една батальонна маневрена група. По думите на министъра на отбраната Аню Ангелов ямболският механизиран батальон е показал първообраза на една такава група. Целта е в бъдеще всичко да бъде събрано около механизираните батальони и те да се  обучават съвместно с подразделенията от родовете войски- сапьори, химици, артилеристи, зенитчици и командоси. Аню Ангелов допълни, че ще се отделя всичко най-модерно за тези групи. Преди време той  каза, че  за батальонните групи ще се отделят милионите, които ще получим по тази линия от Съединените щати. На учението “Съюзна сила 2011” потвърди, че средствата  от чуждестранния фонд на САЩ ще отиват за тези формирования.

Батальонните групи ще се оборудват с най-доброто, с което разполагат Сухопътни войски, каза и началникът на СВ  генерал-майор Стефан Василев. ...Прочети още

На "Съюзна сила 2011" президентът и военният министър гледаха два часа в една посока

19.04.2011 г.

Депутати и министри не уважиха  труда на воините от втора лека тунджанска бригада 

 Голямото учение на Сухопътни войски „Съюзна сила 2011”  свърши това, което в армията очакваха. Президентът на страната  Георги Първанов и министърът на отбраната Аню Ангелов бяха рамо до рамо на полигон  „Корен”, където изгледаха  последните епизоди от действията на механизирания батальон с командир подполковник Милчо Начев. Два часа президент и министър гледаха в една посока - в направление на контраатаката на резерва.
Пет дни  военнослужещите от втора лека пехотна бригада планираха и участваха  в отбранителната операция на Многонационалните съвместни оперативни сили при разрешаване на криза  от военен характер по чл.5 от Вашингтонския договор.
...Прочети още

"Съюзна сила 2011" набира скорост - започна вторият етап на учението

18.04.2011 г.

След планирането на боя воините от Втора лека пехотна бригада се включиха в отбранителната операция на Съвместните оперативни сили – започна вторият етап на най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила 2011”.
В тактическия оперативен център на   бригадата, мозъка на учението, се вземат решенията за  изпълнение на задачи при разрешаване на криза от военен характер по чл.5 на вашингтонския договор. Задачите стигат до пехотинците, командосите,химиците, сапьорите, зенитчиците и другите подразделения на родвете войски. Командирите вземат решение и се решават различни вводни  и и зъплняват огневи задачи. За полигончиците учението „Съюзна сила 2011” също е най-голямото изпитание на годината.
Утре мишенните полета ще се  задействат и ВИП-гостите ще могат да се убедят с очите си дали изпълняваме добре съюзническите си задължения в една отбранителна операция.

Непосредствена помощ на щаба на бригадата през дните на учението оказва ръководилят на учението бригаден генерал Нейко Ненов и офицери от щаба на Сухопътните войски ...Прочети още

Лазаровден и Цветница на полигон "Корен"

16.04.2011 г.

Червен сигнал  за учението „Съюзна сила 2011” на воините от втора лека пехотна бригада

На Лазаровден започна най-голямото учение на сухопътни войски за годината „Съюзна сила  2011 г. В учението участват над хиляда военнослужещи и близо 350 единици различна бойна техника. Учението  ще се проведе в два атапа. 
През днешният ден е планирането и организацията на боя и подготовката от щабовете на директивите и документите за участие в бойните действия. В тактическия оперативен център на съединението ври и кипи.

 На Цветница и в понеделник втора лека бригада ще  се включи в отбранителната операция на съвместните сили. По сценария нашите подразделения ще действат в отговор на криза възникнала в измислена държава. Във вторник отбрани гости и журналисти ще могат да наблюдават най-напечения епизод от бойните дествия на роти и взводове от бригадата. Тогава са и бойните стрелби. Тежестта на учението ще изнесат механизираните  батальони от Стара Загора, Хасково и Ямбол. Ще има подразделения от други родове войски. Ще летят и вертолети за медицинска евакуация.
Офицер,планиращ учението, е началникът на СВ генерал-майор Стефан Василев. Ръководител на „Съюзна сила 2011” е първият му заместник бригаден генерал Нейко Ненов. ...Прочети още

Учението "Съюзна сила 2011" на СВ ще напомни за славата и минали учения на големия полигон

12.04.2011 г.

ОТ ДНЕС ЗАПОЧВА ИЗНАСЯНЕТО КЪМ "КОРЕН" И УСТРОЙВАНЕТО НА ПОЛЕВИЯ ЛАГЕР
«Под горещото априлско слънце в отбранителната операция  «Пролет 2009» участва целият личен състав на Втора  лекопехотна бригада. Задачи изпълняваха и всички подразделения на хасковския механизиран батальон.  Изключена бе ротата, която е в бойно дежурство в многонационалната бойна група   "Хелброк" за 2009.
В учението действаха подразделения от  4-и артилерийски полк, 68 бригада специални сили, полка за ЯХБЗ от Мусачево, воини от центъра за подготовка на танкисти в Сливен, от логистичния полк в Пловдив, сапьори от Белене и др. Учението набюдаваха  11 военни аташета. Върховният главнокомандващ и президент на страната не бе на полигона.
  Това бе най-голямото учение на Сухопътни войски за последните десет години. В „Пролет 2009”  участваха 1670 военнослужещи, 97 броя бойна техника, 167 автотранспортна техника, 142 броя специална техника и 2 хеликоптера "Кугър". Това е кратка информация  за учението по това време в няколко хасковски и столични всекидневника.
 Днес започва изнасянето  към големия полигон на групата, която ще започне устройването на полевия лагер за предстоящото учение «Съюзна сила 2011».  Червен сигнал за него ще бъде даден в края на седмицата, а ВИП гостите ще могат да наблюдават най-горещите действия на 19 април.
...Прочети още

Втора лека пехотна ще се отбранява по член 5 на Вашингтонския договор

07.04.2011 г.

. На 19 април е върхът  на  голямото  бригадно учение „Съюзна сила 2011”  

Дойде време и Сухопътни войски на българската армия да покажат мускули. На 19 април на полигон  «Корен», пред ВИП гости и отбрана публика,  воините от втора лека пехотна  тунджанска бригада ще се отбраняват и стрелят  по член 5 на Вашингтонския договор.  подразделенията ще участват в разрешаването на военна криза.

 «Съюзна сила 2011»  е най-голямото учение на пехотата за годината, съобщиха от ръководството на учението. 

Подразделенията  вече са в края на  подготовката си  и  в началото на следващата седмица повечето от тях  ще са на лагер в южния полигон. Заедно с механизираните подраздления на турнджанската бригада ще действат  артилеристи от Асеновград, танкисти от Сливен, химици, зенитчици, командоси, логистици.
 С  тактическите действия и огъня на «Съюзна сила 2011»  Сухопътни войски ще покажат , че са готови не само да представят България в мисии зад граница, но и да защитават родните граници.
...Прочети още