САЩ връчили отговора си за изтребителите

29.04.2011 г.

В периода 27-28 април 2011 г. на посещение в България бе делегация от ВВС на САЩ, която се срещна с представители на Министерството на отбраната и ВВС. Делегацията е връчила на МО отговора на запитването за многоцелеви изтребители F-16 и F-18. От българска страна отговорът е бил приет от Валентин Радев, зам.-министър на отбраната, ген.-майор Константин Попов, началник на ВВС и бриг. ген. Румен Радев, зам.-началник на ВВС.
...Прочети още

Cassidian представи предложението за Eurofightere на Министерството на отбраната

28.04.2011 г.

От името на консорциума Eurofighter, в който участват четири държави, Cassidian представи днес изчерпателни отговори на запитването за информация (ЗИ) от Министерството на отбраната (МО) на Република България.  „Eurofighter е най-доброто решение за българските ВВС, тъй като партньорите в консорциума ще осигурят не само уникални оперативни способности за военновъздушните сили, но и несравними индустриални и технологични ползи на своя клиент. Очакваме да доразвием отговорите си, след като получим подробно Запитване за предложение (ЗП) от България.“ Това е становището на консорциума. Предложението включва нови самолети Eurofighter, обучение и осигуряване с резервни части.  
...Прочети още

На българо-американска подготовка парашутистите ще скачат и от наши самолети

27.04.2011 г.

Започна съвместна българо-американска подготовка „Тракийска пролет – 2011”, която ще се проведе в района на летище „Пловдив” и авиобаза „Крумово” от днес до 5 май, съобщи пресцентърът на МО. В информацията прави впечатление, че по време на подготовката ще се проведат дневни и нощни учебно-тренировъчни и бойни парашутни скокове не само от самолети С-130 J „Херкулес”, но и от нашите С-27J „Спартан”. На миналогодишната „Тракийска пролет” българските „Спартан”-и останаха на земята.  ...Прочети още

Pan.bg: След Великден САЩ връчват отговора на запитването за изтребителите

20.04.2011 г.

На 27 април 2011 г. в България ще пристигне делегация от американските ВВС, съобщава списание "Криле". Целта на посещението е да бъде представен официално отговора на американското правителство за изтребители F-16 и F-18 на българското министерство на отбраната. В състава на делегацията ще бъдат включени и експерти и специалисти от агенцията за международна дейност на ВВС на САЩ (SAF/IA - Secretary Air Force International Affairs) и ВМС на САЩ (US Navy). Допълнително се очаква в София да пристигнат и представители на "Локхийд Мартин Аеронаутикс" (Lockheed Martin Aeronautics), една от дивизиите на световната корпорация Lockheed Martin, както и "Боинг"/"Нортроп Груман" (Boeing/Northrop Grumman). Отговорът на американското правителство ще бъде връчен на министерството на отбраната от Е. Брайн, представител на SAF/IA. От страна на Lockheed Martin Aeronautics в България се очаква екип от експерти, предвождан от ген. Долейни.
...Прочети още

Новият изтребител на България "лети" между Америка и Европа

18.04.2011 г.

Ново и интересно разнообразие внесе МО в сигналите, които излъчва във връзка с предстоящото придобиване на нов модел основен боен самолет за българските ВВС. След като в началото на годината изпрати писма-запитвания до четири държави производителки на изтребители – Великобритания, Германия, Швеция и САЩ, преди няколко дни се оказа, че в тази група е включена и Италия. Наред с това стана ясно, че идеята за общ проект с друга държава не е умряла. От министъра на отбраната Аню Ангелов тя бе определена „все още като намерение”.  ...Прочети още

Български пилоти гонят НЛО в небето ни

17.04.2011 г.

Подполковник Дочо Генковски  от авиобаза Граф Игнатиево има няколко  срещи с Неиденфицирани летиящи обекти. За това в една от централните телевизии разказа неговата съпруга.

Единrят от случаите е през 1964 г. МиГ-ът на подполковник Генковски  се слива с летящо кълбовидно тяло към Родопите. Светлините на самолета и тябото се сливат. Двигателят на изтребителя угасва. Ярка светлина облива пилотската кабина. Подполковника не чува звуци, времето сякаш спира. Усеща някакъв магнит в себе си. След това светлината изчезва. Самолетът продължава полетът си и се приземява. Но десет минути сякаш е бил в неизвестност. За тези минутш в неизвестност той не е бил повишев цзвание. Докладвал е всичко, коетж знае на висшето командване.
 През 1966 г.  подполковник Дочо Генковски получава заповед да излети и се насочи към цел в направление на Смолян на 5000 м. височина. мисията е рутинна. Но когато трябва да прихване сребристия обект, той изчезва.
...Прочети още

Pan.bg: Сръбски МиГ-29 у нас през септември за зенитно-ракетните стрелби

14.04.2011 г.

Списание „Криле” съобщава, че на предстоящите съвместни зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла” ще участват и сръбски изтребители МиГ-29. Те ще изпълняват задачи заедно с нашите МиГ-29 и Су-25.Сръбски бойни формирования ще участват в стрелбите на полигон “Шабла”, а военнослужещи от западната ни съседка ще се включат като наблюдатели в учения на “Ново село”. Това стана ясно по време на разговорите на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев с гостуващия у нас сръбски помощник-министър на отбраната по бюджет и финанси Сърбислав Цвеич. ...Прочети още

Всяко закъснение за купуване на изтребители се отразява на цената им

12.04.2011 г.

Симеон Николов, бивш заместник-министър на отбраната, сега директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения:"Обявеното от МО, че тепърва се извършва проучване, че се създават работни групи и така нататък, са некоректни. Проучвателният период по този проект продължи 2 години и бе успешно завършен още през 2008 г. Фирмите направиха презентации в България. Предложиха своите оферти. Наши летци летяха на всички техни самолети, включително и сегашният началник щаб на отбраната. Изготвен бе и технико–икономически анализ относно всички възможни варианти и т. н. Сегашното правителство спря практически всички проекти, включително и този за многоцелеви изтребител. Не само кризата е причина за това. Всяко закъснение обаче, независимо дали е за АЕЦ „Белене" или за многоцелеви изтребител, се отразява на цената, като я повишава. Трябва да се има предвид, че както при всяка сделка от такъв порядък, разсроченото плащане е за период от минимум 10 години, така че от капиталовите разходи на МО реално биха могли да се заделят годишно необходимите вноски по изплащането на самолетите."
...Прочети още

Преди 50 години старши лейтенант Юрий Гагарин стана първият човек, покорил Космоса

12.04.2011 г.

На 12 април 1961 г. руският космонавт влезе в историята като първият човек, обиколил Земята за по-малко от два часа. Целият космически полет продължил с точност 1 час и 48 минути.
Сега 50 години по-късно руснаците празнуват първия си полет в космоса. До ден днешен Русия продължава да се гордее с космическата си победа над американците, въпреки че през последните години космическите амбиции на страната намаляха. 50 години след полета си, Гагарин е обявен за национален герой в Русия.
...Прочети още

Генерал-майор Константин Попов: Авиацията и космонавтиката са неразривно свързани

11.04.2011 г.

Щабът на ВВС разпространи поздравление на началника на Военновъздушните сили генерал-майор Константин Попов във връзка с 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката. В него се посочва: „На 12 април се навършват 50 години от първия полет на човек в космоса, извършен от руския космонавт Юрий Гагарин. Само преди дни Общото събрание на ООН гласува резолюция, с която обявява 12 април за Международен ден на полета на човека в космоса. За мен е изключителна чест да ви поздравя с 50-годишнината от новата ера в историята на човечеството.” ...Прочети още

Списание: "КРИЛЕ" : САЩ връчват отговора за изтребители F-16 и F-18 на МО

07.04.2011 г.

Otbrana.com
В периода 11-12 април 2011 г. в България ще пристигне делегация от американските ВВС. Целта на посещението е да бъде представен официално отговора на американското правителство за изтребители F-16 и F-18 на българското министерство на отбраната. В състава на делегацията ще бъдат включени и експерти и специалисти от агенцията за международна дейност на ВВС на САЩ (SAF/IA - Secretary Air Force International Affairs) и ВМС на САЩ (US Navy).

Допълнително се очаква в София да пристигнат и представители на "Локхийд Мартин Аеронаутикс" (Lockheed Martin Aeronautics), една от дивизиите на световната корпорация Lockheed Martin, както и "Боинг"/"Нортроп Груман" (Boeing/Northrop Grumman). Отговорът на американското правителство ще бъде връчен на министерството на отбраната от Е. Брайн, представител на SAF/IA. От страна на Lockheed Martin Aeronautics в България се очаква екип от експерти, предвождан от ген. Долейни.
...Прочети още

В понеделник пристига група от САЩ за новия изтребител, питаме и Италия

07.04.2011 г.

Група експерти от САЩ пристига в понеделник у нас във връзка с изпратеното запитване от нашето МО за получаване на информация относно проекта за придобиване на нов модел основен боен самолет за българските ВВС. Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов след разговорите си с гостуващия у нас по негова покана полски военен министър Богдан Клих. До края на април се очаква да дойдат представители на EADS от Германия. ...Прочети още

Космически празник в Крумово и Пловдив

06.04.2011 г.

Празникът се организира и послучай деня на авиацията и космонавтиката -12 април, 50 години от полета на Юрий Гагарин в Космоса, 100 години Българска авиация и 60 години Авиобаза Крумово.  Военният информационен сайт помества програмата за 11 април:    ...Прочети още

В Москва ще се обсъждат ремонтът и модернизирането на вертолетите ни

01.04.2011 г.

Ще има споразумение между България и Русия за ремонта и модернизацията на вертолетите Ми-17 (Ми-8), Ми-35 (Ми-24) и техните модификации. Проектът е предложен от министъра на отбраната Аню Ангелов на последното заседание на правителството. Намерението е той да намери място на предстоящото заседание на 6 и 7 април на съвместната комисия в Москва. Според Плана за развитие на Въоръжените сили към края на 2014 г. нашите ВВС трябва да разполагат с 16 транспортни, 6 бойни и 4 учебни вертолети. ...Прочети още

Мощно участие на Еврофайтър на BIAF 2011

01.04.2011 г.

Два самолета Еврофайтър от германските ВВС и един от италианските ВВС ще участват на тазгодишния авиационен фестивал "Небе за всички" от 2 до 4 септември на летище Пловдив
Фестивалът е посветен на 100 годишнината от създаването на българската авиация и се очаква да бъде под патронажа на министър - предсеателя Бойко Борисов. Участието си  досега са потвърдили самолети и авиационни фирми от Щвейцария,Германия, Италия Израел,Румъния Швеция и САЩ....Прочети още