Министър Ангелов ще открие системата "Екран"

29.06.2011 г.

Министърът на отбраната Аню Ангелов ще открие на 1 юли 2011 г. в 12.00 часа във войсковия район на поделение 32 300 - гр. Варна брегова радиолокационна система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница „Екран”. На церемонията ще присъства заместник-посланикът на САЩ Сюзън Сатън, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев, началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, офицери и матроси от ВМС.

...Прочети още

Морски вестник: Ново признание за ВВМУ

22.06.2011 г.


. Флотската алма матер получава статут на официален представител на регионална група № 2 на морските университети в Европейския съюз

Генералната асамблея на Международната асоциация на морските университети тази година се проведе от 11 до 14 юни в гр. Гдиня, Полша. Работата на световния форум започна с изслушването на доклад за дейността на асоциацията през отчетния период и обсъждане на текущите задачи, свързани с развитието на неправителствената организация. Бе направен преглед на текущите научни и образователни проекти и програми, спонсорирани от Nippon Foundation на японския корабоплавателен бизнес, съобщи след завръщането си от Гдиня проф. д-р капитан І ранг Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”...
  ...Прочети още

И ВМС ще получат вертолети

22.06.2011 г.

През септември, октомври и ноември, т.е. всеки есенен месец, по един вертолет „Пантер” ще излита от Франция, за да кацне не къде да е, а във Военноморската авиобаза „Чайка” край Варна. Това става ясно от съобщението на Пресцентъра на МО, че министърът на отбраната Аню Ангелов и Оливие Мишелон - вицепрезидент на „Юрокоптер” са подписали в Бурже споразумение, с което България се отказва от доставката на три хеликоптера „Пантер” за българските ВМС. Въпросът беше обсъден и с френския министър на отбраната Жерар Лонге, се уточнява в информацията. На Международното авиационно изложение в Бурже е бил представен на министър Ангелов един от вертолетите "Пантер", предназначен за българските ВМС. ...Прочети още

Морски вестник: "Под синия флаг на спомагателните кораби"

08.06.2011 г.

Това е заглавието на сборника от спомени на флотски ветерани, посветен на 60-та годишнина от създаването на Дивизиона кораби със спомагателно назначение (повече популярен като „ОХРА” – от съкращението на „охрана на рейда”) във Военноморска база Варна. Повествованието от 255 страници е допълнено и илюстрирано от 12 страници фотоархив. .. ...Прочети още

Медии:Американски тюлени ще тренират на Ново село за Афганистан

07.06.2011 г.

Американски морски пехотинци ще похапват змии и гущери на база Ново село, източно от Сливен. Рота от 150 тюлени пристига идната седмица,  информира Sliveninfo.

Този път "тюлените" няма да разчитат на котлова храна, а ще разиграят учения от сорта на "оцелявай сам". Очаква се те дори да похапват змии и гущери, които се намират често лятно време, споделиха военни от поделението в Ново село.

...Прочети още

България посрещна военните си моряци, които изпълниха съюзническите си задължения

04.06.2011 г.

Военните моряци от фрегата „Дръзки” се завърнаха днес във Военноморска база-Бургас, след успешно участие в операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия,съобщи Пресцентърът на МО. В ритуала по официалното посрещане участваха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. Много близки на военните моряци ги очакваха във военноморската база.
...Прочети още

Фрегатата ни приключи участието си в операцията на НАТО

03.06.2011 г.

Заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев ще участват утре във военния ритуал по официалното посрещане на фрегата „Дръзки” във Военноморска база Бургас, съобщи Пресцентърът на МО.

...Прочети още

Ще ни гостува американският военен крайцер Anzio

30.05.2011 г.

Във Варна се очаква да пристигне ракетният крайцер USS ANZIO (CG 68). Той е от клас Ticonderoga и влиза в състава на ВМС на САЩ на 2 май 1992 г. Това е вторият кораб в историята на ВМС на САЩ с това име. Първият е самолетоносач. Анцио е името на италианския град, където от 22 януари до 23 май 1944 г. е осъществена успешната офанзива на съюзническите сили срещу укрепените немски части зад линиите около град Касино (на 50 километра от Рим).
Крайцерът е дълъг 173 метра, широк е 16,8 метра и гази 10,2 метра (водоизместване над 9600 тона). Четири газови турбини General Electric LM 2500 му дават възможност да развие скорост над 30 възла. Разполага с богат арсенал от ракетно, артилерийско и торпедно въоръжение. На борда има и два вертолета. По данни от интернет екипажът му се състои от 33 офицери, 27 подофицери и около 340 матроси , съобщава “Морски вестник”.


...Прочети още

"Морски вестник" представя книгата "Слушай в отсеците!" на Станко Станков

27.05.2011 г.

В деня, в който се навършиха 95 години от началото на подводното плаване в България и вдигането на флага на първия български подводник „UB-18”, излезе от печат книгата на един подводничар – капитан І ранг от резерва Станко Станков. Тя има за заглавие една команда, която се подава от командира на подводницата в определен етап от плаването: „Слушай в отсеците!”, а подзаглавието й е просто и ясно: „Разкази на един подводничар”.
Книгата съдържа седемдесет и седем разказа, свързани с преживявания на автора и на негови колеги, основно от времената на флотската им служба. Повечето от тях не са записани в корабните дневници и са малко „солени”.
Изданието е факт, благодарение на усилията на членовете на Съюза на подводничарите в Република България и с безрезервната подкрепа на редица дарители, верни на морската идея. Реализирано е в ИК „Морски свят” под редакторството на доктора по история Атанас Панайотов -  капитан ІІ ранг от резерва.
Ето какво споделя самият автор в началото на своето произведение:

...Прочети още

По време на втория патрул моряците от фрегатата ни разпитаха над 70 плавателни средства

26.05.2011 г.

По време на втория патрул от операцията на НАТО „Обединен защитник” екипажът на фрегата „Дръзки” изпълнява задачи по наблюдение и контрол на морските превози, с готовност за извършване на проверка на товара на кораби с курс към либийските пристанища. От екипажа на „Дръзки” са разпитани над 70 плавателни средства, преминали през зоната за отговорност на фрегатата. ...Прочети още

Медии:Морски многобой за купата на началника на ВВМУ и кмета на Варна

25.05.2011 г.

 През 2011 г. се навършват 130 години от основаването на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Проведената през 2006 г. регата по случай 125-та годишнина от създаването на ВВМУ постави началото за провеждането на ежегодни състезания по морски многобой. Регатата за купата на началника на ВВМУ и кмета на гр. Варна се организира и провежда в периода от 26 до  29 май 2011 г., в акваторията на Варненския залив и буна 101 от Университетския войскови спортен клуб ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” под патронажа на началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” – капитан I ранг проф., д.в.н.  Боян Медникаров и кмета на Варна – г-н Кирил Йорданов. За участие в състезанието се очаква да се регистрират близо 15 екипажа от Варна, Силистра и Козлодуйq съобщава “Морски вестник”.
Състезанието по морски многобой се организира с помощта и ...Прочети още

Министър Ангелов: Висшето военноморско училище е школа за лидери

20.05.2011 г.

"От своето създаване през 1881 година до днес, морската ни Алма Матер не просто е сред най-авторитетните висши училища  в България - Висшето военноморско училище  е школа и ковачница за лидери”, каза министър Ангелов днес, 20 май, във Варна на празника на ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров". "Училището изгражда изключителни професионалисти не само за Военноморските сили, но и за гражданското корабоплаване, морската индустрия, научните среди и различни сфери на обществения живот. То е доказателство за връзката между въоръжените сили и обществото и е добър пример за това, че подготовката, уменията и професионализмът са универсални величини", подчерта министър Ангелов. ...Прочети още

Министър Ангелов ще участва в честването на 130-та годишнина от основаването на ВВМУ

19.05.2011 г.

Министърът на отбраната Аню Ангелов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев ще участват утре в тържественото честване на 130-та годишнина от основаването на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров” във Варна. ...Прочети още

Завърши учението на Военноморска база Бургас

18.05.2011 г.

Завърши учението на Военноморска база Бургас “АТИЯ 2011” проведено от 09 май до 13 май 2011 година. Ръководител на бе командирът на Военноморска база Бургас комодор Георги Мотев, съобщава Pan.bg, цитирайки съобщение на ВМС. В учението освен кораби и личен състав от базата взеха участие самолети от авиобаза Безмер, кораби на гранична полиция, областна управа Бургас, Община Бургас, Областна дирекция на МВР, Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Регионалния център на Националната система на „Единния Европейски номер за спешни повиквания 112”, Изпълнителна агенция „Морска администрация–Бургас”, Пристанище - Бургас, Център за спешна медицинска помощ - Бургас, Областния съвет на БЧК- Бургас, МБАЛ Бургас и Регионалната инспекция по околната среда и водите и Филиал „Поддържане на чистотата на морските води”.
...Прочети още

Бойко Борисов ще бъде във Варна за 130-годишнина на ВВМУ

18.05.2011 г.

Днес и утре ще се проведе юбилейна научна сесия с международно участие, посветена на 130-та годишнина от основаването на Морското училище. Темата на международната конференция е „Морската мощ на държавата и борбата с пиратството и тероризма на море”, съобщават от училището. ...Прочети още