Върховният главнокомандващ мина на уведомителен режим

06.04.2011 г.

Не бива да се учудваме, че президентът научава от медиите къде отиват въоръжените сили, на които той е върховен главнокомандващ. Това му качество бе толкова дъвкано и предъвкано през годините, че едва ли е останало нещо от него. Дори е учудващо, че все още съществуват текстове в закона, които регламентират наличието на върховно главно командване. Имаше и такива становища, които бяха изразявани през 3-4 години. Няма да бъде изненада, ако се наложи след президентските избори, според изхода от тях, те да станат отново актуални. ...Прочети още

Министър Младенов - говорител на правителството и МО

06.04.2011 г.

     В един сутрешен блок на национална телевизия министърът на външните работи Николай Младенов отговори  на “Водевила на президента” /по неговите думи/ с една “емоционална сапунка”. За пореден път, след позицията на премиера за “либийската авантюра”, той се опитва да изпревари и предпази началника си от коментар на президентското интервю и като говорител на правителството изрази своята позиция по уволнението на директора на НЕК,  АЕЦ “Белене” и националната сигурност, уволненията в министерствата и др. Като бивш министър на отбраната  коментира още бюджета на армията и  приемането ни в НАТО. Нас това ни интересува.

 Младенов сам казал на Първанов, че бюджетът на отбраната и на армията са били  източени. Тогава  къде беше възмущението на президента, попита той. Омръзна ми да гледам един постоянен водевил от говорене и замъгляване на фактите.
Като министър на отбраната Николай Младенов направи точно това. Плюеше своите предшественици наляво и надясно, събра един тон компрометиращи документи и ги предаде в прокуратурата. Действията му подкрепи и неговият приемник и сегашен министър на отбраната. И какво стана ? Бившият военен министър Николай Цонев е на път да бъда оправдан по всичките три обвинения свързани с армията. Да сте чули да е повдигнато обвинение или да са осъдени другите бивши военни министри – Свинаров или Близнаков. ...Прочети още

Интелигентната отбрана не е кръгова отбрана, а високи резултати - с малко средства

04.04.2011 г.

   Веднага след конференцията за „интелигентната отбрана” в ЦВК  се чуха гласовете на  зевзеци - експерти. На въпроса що е то, един от тях отговори: „С малко ъкъл, големи работи!”. Друг  експерт  припомни, че ако се замени думата „интелигентна отбрана” с „разумна достатъчност” и  НАТО с Варшавския договор, много от постановките започват да си приличат като две капки вода.  Е имаше и трето мнение, че интелигентната отбрана по-скоро била умна отбрана. Както и да е, променената стратегическа среда изисква промяна в стратегическия отговор на предизвикателствата и ние като част от НАТО трябва да намерим своето място в хора на най-успешния военнополитически съюз. Всички сме приели членството в този съюз. Дали ни харесна или не, вече е късно. Няма крачка назад, нито встрани. А и тази интелигента отбрана пасва като „шамар на буза” на  наполовина съкратения военен бюджет. Щем не щем трябва да сме в режим на икономии и режим на фискални предизвикателства.
Терминът „интелигентна отбрана” не е българска работа.  Идеята е на  Генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и  за първи път  е изказана на конференцията на НАТО по сигурността в Мюнхен. Генералният секретар обявява коза, а останалите играчи  започват разиграването с дискусии, позиции и реализация на идеята.
...Прочети още

Сам министър не стига за ПиАр на отбраната

04.04.2011 г.

Острата кореспонденция между президент и министър на отбраната продължава. Прогнозите са, че тя едва ли би се променила докато от двете страни са Георги Първанов и Аню Ангелов.  Фундаменталните различия – също. Променят се само формите на публичния диалог, който в повечето случаи е индиректен. В края на миналата година на интервю на върховния главнокомандващ в столичен всекидневник военният министър отговори с отворено писмо. Преди седмица реакцията на написаното в личната страница на Георги Първанов бе съобщение в сайта на МО. Дадените отговори дори не бяха подписани от Аню Ангелов – нито като министър, нито в лично качество. На следващия ден го включи една телевизия, за да стане все пак ясно, че позицията си е лично негова.Един министър обаче не стига за ПиАр на отбранителната политика. Особено, когато тя е в процес на сериозни промени. Дори и той да е Аню Ангелов! ...Прочети още

Аню Ангелов отворил очите на колегите си за пенсионерския гаф в държавната администрация

01.04.2011 г.

Министрите са били недостатъчно осведомени по отношение на внесения на последното заседание на правителството от  техния колега Симеон Дянков проект на решение за предприемане на мерки за оптимизиране на персонала, зает в държавната администрация. От думите на самия финансов министър става ясно, че в дневния ред се внасят въпроси от вчера за днес. В интерес на истината очите на правителството отваря министърът на отбраната Аню Ангелов. Подкрепят го Бойко Борисов, Цветан Цветанов и Маргарита Попова. Тотю Младенов и Нона Караджова се досещат, че подобон постановление може да бъде само пожелателно, защото не може да променя Кодекса на труда и Закона за държавния служител. ...Прочети още

Армейският вестник излезе в 64 страници, критикува министъра на отбраната

01.04.2011 г.

   Ръководствното на вестника изпълни обещанието си и сега армейският официоз  излезе на цели  64 страници, а на пазара се продава като топъл хляб. Неполитизираният коментар на първа страница се вписва чудесно в деполитизирания образ на Българската армия. Хвалбите за вестник „Труд” са заслужени.
 
За хумора на една от страниците биха завидяли Алеко Константинов и Радой Ралин. А тази за българските министър-председатели нарежда автора в първата десетка на  най-великите български историци.

 Чест прави на «Българска армия» като критикува на своите страници военния министър, предоставяйки на читателите си и позицията на Върховния главнокомандващ въоръжените сили.

Няма връзка между датата на излизането на броя и заглавия от типа: «България е част от успеха на НАТО», «Бремето на дълговете остава в миналото», «Новите способности» и др. Съюзът на офицерите  от резерва «Атлантик» са родителите на термина «интелигентна отбрана».
Електронният сайт на вестника е възроден и с изпреварващите информации слага в джоба си «Фокус»,  «Блиц», Frog» и  bg.news.  

ЧЕСТИТ 1 АПРИЛ !

...Прочети още

Подготвя се нов Устройствен правилник на МО за преструктуриране и съкращения

30.03.2011 г.

Моето решение /за съкращения и структурни промени б.р./ се базира на един обстоен анализ, който премина през три етапа и Съвета по отбрана. Отначало направихме  оценка на сега действащите структури, включително на щаба на отбраната. След това бе направен един нов модел, в резултат на който бе подготвен структурно- функционален модел. Сега сме готови да пристъпим към разработването на нов Устройствен правилник на Министерството на отбраната, информира за бъдещите съкращения в МО министърът на отбраната Аню Ангелов на пресконференция с журналисти.
 “Контрол на въоръженията” преминава от дирекция “Отбаранителна политика”   към  Щаба на отбраната . “Военно-техническо сътрудничество” отива в  “Отбранителна политика”. Има редица други функции , които се прецизират, с оглед да няма дублиране. На тази основа правим тези съкращения. Те са 20 процента за администрацията –в  дирекция “Финанси”, дирекция  “Правно-нормативна дейност”,  “Връзки с обществеността” и “Административно-информационно обслужване”. Информационното обслужване отива, където му е мястото- в Комуникационно-информационния център. Няма да се дава и дежурство в МО, досега такова имаше отделно  на “Дякон Игнатий”  и в МО-2. 
Целта е точно и ясно да се определят функциите и ,което е особено важно, отговорностите на всеки. Всеки един директор трябва  да поеме преки отговорности по отношение на функциите  и задачите, които изпълнява, смята  министърът на отбраната.
...Прочети още

Оше веднъж за принципните различия с президента по отбранителната политика

28.03.2011 г.

В отговор на критиките  и публикуваните “Алтернативи в развитието на отбранителната политика” на президента военният министър Аню Ангелов му отговаря в сайта на министерството на отбраната. Публикуваме отговора без съкращения.

„В спора се ражда истината”, казва една философска максима. Стига спорът да се води компетентно, искрено, открито. Появилият се материал на личния сайт на президента Георги Първанов, наречен „Алтернативи в развитието на отбранителната политика”, още веднъж показва, че двамата имаме принципни различия по въпросите на отбраната на страната, за които съм се изказвал многократно.

...Прочети още

Медии: Либия- тест за стратегическата концепция на НАТО

28.03.2011 г.


НАТО вече командва операцията срещу Либия – и по вода , и в небето.  Алиансът отговаря не само за морската, но и за въздушната блокада. Така либия се превръща  в първия тест за Стратегическата концепция на НАТО .
Изминаха малко повече от четири месеца от Лисабонската среща. Стратегическата концепция на НАТО трябваше да стане доказателство за новата идентичност на алианса, да покаже смисъла на неговото съществуване в съвременната епоха. В този смисъл, по силата на редица фактори, либийската операция е първото сериозно изпитание на новата концепция на НАТО,  пише в  руският вестник „Коммерсант”.
На първо място, това все пак е реално предизвикателство за сигурността на Алианса – 300 000 бежанци са готови да нахлуят в Европа, нестабилност на енергийните доставки, хуманитарна катастрофа. На второ място, операцията в Либия е поредна проверка на трансатлантическата солидарност, а най-важното – на готовността на страните-членки да инвестират в бойната операция ресурси, като постепенно разтоварват от тази роля САЩ.  ...Прочети още

Георги Първанов в личната си страница: Алтернативи в развитието на отбранителната политика

27.03.2011 г.

В последната година припламваха чести спорове между мен и Министерския съвет, най-вече в лицето на министъра на отбраната. Нерядко самият министър се опитваше да омаловажи характера на дискусията, свеждайки я до различия по кадрови въпроси.Всъщност помежду ни има същностни, дълбоки различия по настоящата оценка и за бъдещето на въоръжените ни сили.Имах честта да бъда върховен главнокомандващ в години, решаващи за националната ни сигурност и за бъдещето на Българската армия. С цената на сериозни усилия нашата страна стана член на НАТО и основен принос за това имат въоръжените ни сили. Всички аспекти на реформата бяха в центъра на вниманието на президентската институция. ...Прочети още

Гонят офицери резервисти на служба в министерството на отбраната

23.03.2011 г.

В ход е подготовката да бият шута на  офицери –резервисти, които заемат различни длъжности в структури на Министерството на отбраната. Поредният сатър е предвиден да започне  от първи юли, довериха на Otbrana.com  бъдещи потърпевши. Над триста били генералите, полковниците, подполковниците и по-младшите чинове от резерва, които служат във военното министерство, големите щабове, търговските дружества , военните вузове и други структури на ведомството. Само в националния военен комплекс „Чаралица” бройката им надхвърляла петнадесет. Най-много били резервистките  в самото министерство на отбраната. Решението за освобождаването от тези офицери било съгласувано с  военния министър Аню Ангелов. В действие ще бъде приведено от  от дясната му кадрова / „поразяваща”/ ръка полковник от резерва Иван Иванов. Не се чудете. И той е от резерва , но едва ли ще си тръгне от министерството. Наши  източници подсказват, че тъкмо този кадровик, който се слави със своята лоялност към силните на деня и безпринципен кариеризъм, ще остави на служба някои от приближените му , а ще покаже червен картон на други, честни и умни експерти. Защо о.р.  Иванов не даде пример с оставката си ?
...Прочети още

Българската позиция е ясна:"Кадафи е лош!". И е правилна...

20.03.2011 г.


През последните два дни всички първи държавни ръководители се обединиха около позицията в подкрепа на резолюцията на ООН и последвалата въздушна  военна операция на няколко държави от НАТО. И тази позиция е  правилната . Тя няма алтернатива. Но като че ли твърде много се говори и се търси някакъв личен и партиен пиар от различните български институции, които да ги представят колко са заинтересовани и важни  за събитията в Либия.
Президентът  се съвещава с отбрани хора по ситуацията и операцията. Премиерът събра щаб и разсъждава за мерките, които трябва да се вземат. В Министерството на отбраната  има оперативни дежурни. Под пара са и в министерството на външните работи. Външният министъ р съветва нашите в Либия да си стоят по домовете и  дори да гасят лампите. Новина щеше да бъде ако подкрепяме Либия, а не като пригласяме и клатим глави в подкрепа на силните. То се знае, че нямаме друг избор освен  демонстриране и заявяване на подкрепа. Нямаме нито сили, нито средства да помогнем с друго.
С какво може да участва в България във войната ? Разбира се, че само  с медицински екипи. Те са готови, подготвени и доказали се.
...Прочети още

Без нас в "Зората на Одисеята"

20.03.2011 г.

Този път наблюдаваме единодушие на институциите. Спрямо офанзивата срещу режима на полковник Кадафи президентът, министрите на отбраната и външните работи смятат, че България не бива да участва във военната операция, но трябва да подкрепи всички действия за преодоляване на хуманитарната криза. Държавният глава излезе с позиция от пет точки. Премиерът почти я повтори.  Чакаме да приключат дискусиите в НАТО и в ЕС, за да се произнесе българското правителство и за нашия принос. ...Прочети още

Военните коментари вършат повече работа от политиканстването във военния вестник

18.03.2011 г.

 Един Андрей не може  да огрей  с осигуряването на всички военни материали и коментари в армейския вестник. Вече се появиха нови атомни експерти и социални психолози. Най-добър е коментарът за либийската армия. При всички случаи  военните коментари вършат повече  работа от политиканстването, което бе на мода в някои предишни броеве. ...Прочети още

Удря ли часът на командирите-миротворци?!

15.03.2011 г.

Генерали и офицери с боен опит от мисии  гледат към върха на армейската пирамида 

Още в началото на българското участие в миротворчески мисии и операции се заговори за летящ старт на миротворците – командири. Така е по света. В биографиите на видни  военачалници и командващи, да речем на новия Голям брат, се  изреждат не  само заслугите им в Ирак и Афганистан, но и пурпурните им и  други звезди от Виетнам. Те са трасирали  пътя  им към върха на военната кариера.  Погледнато само от  военна гледна точка, това са бойни заслуги. Такива имат  вече и няколко десетки български командири, в чиято  военна сметка  има една или няколко  мисии и операции по света. Във времето след първата наша мисия не бе така. Камбоджа сякаш остана забравена от тогавашните и днешни началници. Много от големите командири, които пребориха предизвикателствата край Меконг, останаха неоценени. Но може и да не съм прав. Командирът на втория батальон „Камбоджа”  ... ...Прочети още