Костите на 33-ма български воини лежат в новото гробище на Белград

01.01.1970 г. Костите на 33-ма български воини лежат в новото гробище на Белград

 Завърши 4-дневният поход по стъпките на Първа българска армия. Той започна от София, премина през Белград, Ниш, Вуковар, река Драва, Печ, Харкан, отново Белград и завърши в българската столица.

Спирдон Спирдонов

В сръбската столица Белград завърши походът по стъпките на Първа българска армия на наша делегация от ветерани и членове на военно-патриотичните съюзи, която се водеше от заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, директорът на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов и главният експерт в дирекцията подполковник от резерва Манол Тенчев.

Този път бе почетена паметта на 33-ма наши воини, чийто кости лежат в българското военно гробище в Белград. Паметникът е обновен с усилията на военното ни аташе в Република Сърбия полковник Милчо Игнатов, който лично присъства на поклонението. На него са изписани имената на български воини пленници, починали тук през 1919 и 1920 г.

Такива паметници, каза Иво Антонов, имаме в четири столици – Букурещ, Белград , Виена и Будапеща. Те са строени от Министерството на войната през 1936 г. Тези герои от войните са страдали повече в лазаретите и пленическите лагери, поосочи генерал-майор Дочев. Той подчерта, че обновяването на паметника и поклонението пред него е част от изпълнението на Националния план за отбелязване на 100 години от участието ни в Първата световна война.

Генерал-майор Дочев и Иво Антонов благодариха на участниците в похода по стъпките на Първа българска армия за проявеното родолюбие и издръжливост. 17 от ветераните от Втората световна война, които бяха в делегацията, са на възраст между 90 и 95 години. Това обаче не им попречи, с помощта на потомците, да покажат, че българският боен дух е жив у тях. За тяхната кондиция бдеше непрекъснато майор д-р Димитър Петков – началник на Медицински пункт №1 на Министерството на отбраната. Не само не се измориха, но започнаха да кроят планове за маршрут, по който ще отбележат 75-годишнина от победата над хитлерофашизма, т.е. слид три години. Заявката от тяхна страна е дадена. Има думата Министерството на отбраната.

Снимка Димитър Бебенов