България посрещна военните си моряци, които изпълниха съюзническите си задължения

04.06.2011 г. България посрещна военните си моряци, които изпълниха съюзническите си задължения

Otbrana.com

Военните моряци от фрегата „Дръзки” се завърнаха днес във Военноморска база-Бургас, след успешно участие в операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия,съобщи Пресцентърът на МО. В ритуала по официалното посрещане участваха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Минко Кавалджиев и началникът на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев. Много близки на военните моряци ги очакваха във военноморската база.

„Благодаря ви за професионалното изпълнение на задачите. Радвам се, че се завърнахте живи и здрави на българска земя” – с тези думи заместник-министър Цветкова се обърна към екипажа на фрегатата.

В операцията на НАТО „Обединен защитник” в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия фрегатата „Дръзки” се включи в 0,00 ч. на 1 май 2011 г. Тя патрулира два пъти – от 1 до 12 май и от 17 до 31 май 2011 г. Задачите по следене на въздушната обстановка и по наблюдение и контрол на морските превози, за извършване на проверка на товара на кораби с курс към либийските пристанища, се изпълняваха в Средиземно море, в източната част на района на операцията пред либийските брегове (като не се навлиза в либийски териториални води). Участието на фрегатата „Дръзки” в операцията на НАТО „Обединен защитник” приключи на 31 май 2011 г.

За целия период на операцията бяха разпитани 76 кораба, от тях 22 на арабски език. Бяха наблюдавани 3214 въздушни цели. За 28 дни на море бяха проплавани общо 7600 морски мили. По време на цялата операция фрегатата четири пъти прие гориво на ход.

В рамките на операцията екипажът провеждаше и ежедневната си подготовка, включваща тренировки по противопожарна безопасност и действия при аварийни ситуации.

По време на участието си в операцията на НАТО „Обединен защитник” 160-членният екипаж на фрегатата „Дръзки” достойно представи България и Военноморските сили.

На 1 юни, след приключване на участието в операцията, командирът на тактическата група контраадмирал Гуетиеро Матези изпрати до командира на фрегата „Дръзки” капитан ІІ ранг Панчо Панчев благодарствено писмо, в което дава висока оценка за професионализма, отличните морски способности и добрата подготовка на екипажа и кораба. В писмото контраадмирал Матези посочва, че интегрирайки се пълноценно в тактическата група, изпълнявайки всички поставени задачи, командването и екипажа на фрегата „Дръзки” са допринесли за ефективното налагане на резолюция 1973 на ООН. Тази висока оценка още веднъж потвърждава професионализма и авторитета на българските Военноморски сили се посочва в съобщението.