В Копривщица почетоха делото и паметта на Тодор Каблешков

19.06.2017 г. В Копривщица почетоха делото и паметта на Тодор Каблешков

 Otbrana.com

По покана на Клуба на СОСЗР от ВМТ и ВТУ „Тодор Каблешков” и дружество «Полковник Димо Георгиев и ТСВ» командирът на 68-ма бригада Специални сили и началник на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев участва в ритуал в Копривщица по отдаване на почести с полагане на венци и цветя в памет на Тодор Каблешков, съобщават от формированието.

Началото бе поставено с панихида на гроба на Тодор Каблешков – помощник - апостол в Априлското въстание и председател на революционния комитет в Копривщица, отслужена от отец Богомил. Слово произнесе председателят на дружеството майор от запаса Веселин Станев.

Цветя бяха положени и на паметника на Тодор Каблешков пред родната му къща-музей. Бригаден генерал Матеев подчерта, че Копривщица отдава почит на делото на един млад, но узрял за революцията човек. Това е човекът, който написва известното Кърваво писмо, което е изпратено до Панагюрище, Клисура и до други места, така че да може навсякъде да се обяви началото на въстанието, припомни генералът.

Възпоменанието завърши с минута мълчание в памет на героя Тодор Каблешков – последовател и помощник на Васил Левски. Групата разгледа родната му къща-музей.