200 години от изграждането на храм „Успение Богородично” в Копривщица

16.08.2017 г. 200 години от изграждането на храм „Успение Богородично” в  Копривщица

 Командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев връчи на представителя на храма поп Богомил плакет и поздравителен адрес

Otbrana.com

Във връзка с навършването на 200 години от изграждането на храм „Успение Богородично” в град Копривщица и по покана на църковното настоятелство на храма командирът на 68 бригада Специални сили и началник на гарнизон Пловдив бригаден генерал Явор Матеев взе участие в честването на празника в града, съобщават от формированието. Богата е историята на храма, който за 200-та си годишнина от съществуването си е възстановяван три пъти след кърджалийско разоряване. И днес той продължава да е център на духовното развитие и обществения живот в града. Бригаден генерал Матеев бе посрещнат от кмета на Копривщица старшина от запаса Генчо Герданов, заместник-председател на СОСЗР.

Мероприятието започна с тържествена литургия в храма, която беше отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. По случай празника на храм „Успение Богородично” бригаден генерал Явор Матеев връчи на представителя на храма поп Богомил плакет на 68 бригада Специални сили и поздравителен адрес като отправи послание към присъстващите в храма, че почитането на този голям християнски празник ще ни помогне да се научим на смирение и ще въведе в сърцата и душите ни силата и закрилата на Пресвета Богородица. Храмът е добрувал 200 години, бидейки закрилян и напътстван от патрона си. Пожелаваме Ви все така да възпитавате и за напред, във всички нас вяра, надежда и родолюбие, следвайки Христовата любов.