В с. Граничар, община Шабла, откриха паметник на загинали в Първата световна война

01.01.1970 г. В с. Граничар, община Шабла, откриха паметник на загинали в Първата световна война

 Otbrana.com

На 24 август бе открит паметник на загиналите в Първата световна война в с.Граничар,  община Шабла. Както е известно войната между  България и Румъния започва  на  1 септември 1916 г. От 16 август с.г. започва депортирането, известно под името отвличане и откарване, на всички интелигентни и богати, считани за опасни за румънските власти, жители - мъже, жени и деца от Добруджа - и откарването им северно от делтата на река Дунав. Там в концлагерите е трябвало да живеят в дупки под земята, които те самите е трябвало да изкопаят и устроят. Следствие на издевателствата, терора, болести и глад повечето измират. Така от депортираните около

40 000 души оцеляват едва десетина хиляди.

От с.Граничар са отвлечени и откарани 13 българи и един турчин. Двама българи, братята Вълчан и Алекси Кирови, успяват да се откопчат от конвоя и се укриват. Така оцеляват само те.

 На паметната плоча са написани имената и на отвлечените  8 души  (7 българи и 1 татарин) от  с.Нунташ (Дивинджий) от Северна Добруджа. По-късно семействата им се заселват в с. Граничар съгласно Крайовския договор от 1940 г.

В тържественото откриване на паметника присъстваха кметът на гр.Шабла  Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, представителна група от Общинския съвет на СОСЗР, водена от председателя  майор Емил Тодоров от запаса , директора на музея в гр.Добрич Добри Добрев, свещеника от с.Дуранкулак, кметовете на съседните села и много граждани.

Тъжеството откри с кратко слово кметът на с.Граничар, Донка Иванова. Паметника разбулиха самата кметица и Веско Петров, председател на земеделската коопераци на селото. Свещенникът освети паметника  и специално подготвения курбан, а след това направи упокойна молитва за загиналите. Слово произнесе председателя на местното читалище Невенка Огнева, накрая кметът предостави думатата на  подполковник от запаса Недю Монев. Той говори за усилията, които е положил за да се стигне до изграждането на паметника, колко писма е писал до кметовете на гр. Шабла и накрая похвали кмета на с. Граничар, ръководството на земеделската кооперация и директора на Областния музей гр.Добрич за реализацията на хубавата идея.

Кметът Донка Иванова благодари на Сегин Керим от с.Граничар за положения труд, изказа благодарност и към спонсорите, благодарение на които стана възможно изграждането на паметника.