Бригаден генерал Явор Матеев ще командва зарята на Съединението в Пловдив

01.01.1970 г. Бригаден генерал Явор Матеев ще командва зарята на Съединението в Пловдив

 Otbrana.com

Военните формирования от въоръжените сили ще участват утре, 6 септември, в тържествата, посветени на 132-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. В гр. София представителни подразделения на Националната гвардейска част ще поднесат венци пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг. Тържествената церемония ще започне в 11.30 ч. в празничния ден. В 12.00 ч. ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България. 
На 6 септември в гр. Велико Търново курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще поднесат венци пред паметника „Майка България“. 
В гр. Пловдив представителни подразделения на 68-а бригада „Специални сили“ ще участват в тържествената проверка (заря), която ще започне в 20.30 ч. на площад „Съединение“. Командващ зарята е командирът на бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев.
В този празничен ден военнослужещи от военните формирования на Българската армия ще участват в ритуалите в памет на загиналите за обединението на България в градовете Асеновград, Бургас, Белене, Варна, Горна Оряховица, Ловеч, Плевен, Сливен, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Ямбол, както и в селата Новаково и Конуш, община Асеновград.