Випуск „Опълченски-1977“ почете Военноморското училище и се поклони на патрона

10.09.2017 г. Випуск „Опълченски-1977“ почете Военноморското училище и се поклони на патрона

 Капитан I ранг от резерва Станко Ат. Станков,  един от „опълченците“

Възпитаниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ от випуск 1972 – 1977 година, останаха верни на традицията и посетиха Алма матер, по случай 40-ата година от дипломирането си. Точно в 10, 30 часа, пред паметника на Вапцаров, бяхме посрещнати и поздравени  лично от началника на Училището – флотилен адмирал, професор, д.в.н. Боян Медникаров и неговия заместник по научната и учебна част – капитан I ранг, професор, д.и.н. Калин Калинов. Под сянката на дърветата от парка на випуските адмирал Медникаров изнесе кратка академична лекция за мисията, задачите, успехите и състоянието на Училището в последните години. За наша радост и гордост, ВВМУ продължава да пише история и остава лидер в образователната ни система.

В 10, 45 се построихме „по ротно“ (12-а и 22-ра рота“), пред паметника на Патрона, начело с двамата ротни командири – офицерите от запаса Ангел Найденов (Бацата) и Стен Лазаров. Чинно,както преди 45 години, застанаха в строя всички – адмирали,  капитани далечно плаване, шеф- механици, офицери, директори, бизнесмени...

Строя прие флотилен адмирал Медникаров. Изслушахме химна на Република България, положихме венци пред паметника и изпяхме дружно „Чеда сме ние на морето“. Последва показ на учебната натериално – техническа база, под ръковдството на капитан I ранг Калинов.

Разделихме се с Училището с надеждата, че след десет години, когато ще имаме честта да сме настойници на випускът, завършващ  50 години след нас, ще се видим поне в същия състав!

Празникът продължи вечерта, за 12 рота пак по традиция, в ресторанта на ВПК „Север“ – „Адмирал“, в красивия курорт „Св. Св. Константин и Елена, а за „наборите“ от 22 рота – на „Бриз“-овете.

Организационният комитет на срещата на Випуск „Опълченски“ изказва най-сърдечни благодарности на Командването и личния състав на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, за топлото посрещане и оказаното ни внимание и уважение! До нови срещи, след пет години!

Снимка к.д.п. Венелин Тодоров