Сръбски воини ще участват в съместната българско-американска подготовка за 2011 .

13.06.2011 г. Сръбски воини ще участват в съместната българско-американска подготовка за 2011 .

Otbrana.com

За първи път полеви учебен полигон „Ново село” е домакин на съвместна българо-американска подготовка, с участие на подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия. Тя  започна на 12  и ще  продължи до 26 юни 2011 г. под наименованието „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11), предадоха от щаба на СВ.

Целта на „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” (BSRF-11) е да се повиши подготовката на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за многонационални операции - патрулиране, ескортиране, действия при контролен пост, действия при попадане на импровизирано взривно устройство, медицинска евакуация и др, което ще доведе и до постигане на по-добра оперативната съвместимост между участващите подразделения. По време на съвместната подготовка ще бъде усъвършенствана и системата за управление при провеждане на многонационални операции. Военнослужещите ще проведат обучение в стрелба с въоръжението на бойните машини и стрелковото оръжие на страните-участнички. Ще бъдат реализирани и съвместни хуманитарни проекти,

В рамките на съвместната подготовка в района на летище Крумово ще бъдат проведени дневни и нощни парашутни скокове, в които ще участват над 300 военнослужещи от поделението  в Пловдив, Щаба на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Министерството на отбраната.

В „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” участват военни формирования от Сухопътните войски на Република България, до 100 военнослужещи и до 15 единици техника от морската пехота на САЩ, както и до 40 военнослужещи от подразделение от Сухопътните войски на Република Сърбия.

От българска страна в съвместната подготовка са включени офицери от Щаба на Сухопътните войски, подразделения от Стара Загора, Пловдив,  Сливен и София, инженерно подразделение от военно формирование от Сливен; военнослужещи от състава на полигон „Ново село”, сили и средства от Щаба по осигуряването и поддръжката, екипи на Служба „Военна полиция” и Военно-медицинска академия, се казва още в съобщението.

Ръководител на „BLACK SEA ROTATION FORCES - 2011” от българска страна е полковник Цветко Иванов Червенков – началник на сектор в отдел „Бойна подготовка на войските”  в щаба на СВ.