Обявени са 188 вакантни длъжности за войници в Сухопътни войски

17.09.2017 г. Обявени са 188 вакантни длъжности за войници в Сухопътни войски

 На празника на София на площад „Знаме на мира” бяха представени колесна военна техника и специализирано оборудване, гвардейски униформи и дейността на Централното военно окръжие (ЦВО). Този бе поводът да разговаряме с г-жа Даниела Толева, главен експерт в отдел „Столичен” на ЦВО.

Спирдон Спирдонов

-          Г-жо Толева, какво представяте на гражданите в развърнатото на площад „Знаме на мира” в столицата Бюро за набиране на кандидати за военна служба?

-          В момента представяме заповед на министъра на отбраната от 12 септември т.г. за набиране на граждански лица, завършили средно и висше образование у нас и в чужбина, за 188 длъжности от Сухопътни войски. Военните формирования са в Благоевград, Смолян, Асеновград, в Горна баня има 20 длъжности и др. Те са за най-различни длъжности – шофьори, сапьори, ескаваторчици, далекометристи, в зависимост от интереса на кандидатите. Предполагам, че както е в другите заповеди и сега ще има възможност да се кандидатства за три длъжности.

-          Проверява ли се физическата подготовка на кандидатите?

-          Да, самият конкурс се съпровожда с изпит по физическа подготовка. Обикновено включва четири упражнения: коремни преси брой пъти за една минута, лицеви опори брой пъти за една минута, крос 1000 метра за издръжливост и совалка за бързина. От четирите упражнения кандидатът трябва да има най-малко 200 точки, за да се класира по-нататък и да премине на второто ниво – тест за обща култура. Тестът е от 100 въпроса, обикновено при 50 верни отговора се минава към събеседване с командира.

-          Кога е срокът за подаване на документите от страна на желаещите?

-          Срокът още не е оповестен. Ние получихме в петък министерската заповед. Необходимо е да излезе обява от командира на Сухопътни войски, в която ще има срокове за подаване и изпращане на документи и датите за конкурса. В момента има заповед и за вакантни длъжности във ВМА. Докторските са за офицери, а сержантските – за медицински сестри.

-          Набирате ли кандидати за начална военна подготовка?

-          Имаме курс по начална военна подготовка, който е от 20 ноември до 15 декември т.г. Той ще се проведе в Единния учебен център в Плевен. Документите трябва да се подават в Централното венно окръжие в София на ул. „Георги Бенковски” №12 най-късно до средата на октомври.

-          Кои могат да кандидатстват в този курс?

-          Това са хора, които нямат военна подготовка, не са отбили наборна военна служба.  Курсът е организиран от Министерството на отбраната и е абсолютно безплатен за участниците.  Изучават се различни видове подготовки – огнева, строева, физическа и др. Има стрелби с лично оръжие. Накрая се полага военна клетва. Участниците получават удостоверение. От нас им се изготвя военна книжка и се присвоява с министерска заповед звание „редник”. Зачисляваме тези хора в запаса.

-          Имат ли право да кандидатстват за доброволния резерв?

-          Може да кандидатстват. Това, че е завършил този курс е предимство. Може да кандидатства и за професионална военна служба. При класирането ще има 5 точки повече от кандидат, който не е изкарал курс по начална военна подготовка.

Снимка: Димитър Бебенов