Високо отличие за началника на Военноморското училище

18.09.2017 г. Високо отличие за началника на Военноморското училище

 Флотилен адмирал професор доктор на военните науки Боян Медникаров бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза” на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков”.

Otbrana.com

„По случай 95-тата годишнина от създаването на нашето училище и с решениe на Академичиня състав от 31 май 2017 г., имам удоволствието и честта, като ректор на транспортния университет, да връча почетното звание „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Тодор Каблешков” на флотилен адмирал доктор на военните науки Боян Медникаров за изключителни заслуги за развитието на висшето транспортно образоваине и за принос  за разширяване и затвърждаване на сътрудничеството между ВТУ „Тодор Каблешков” и ВВМУ Н.Й.Вапцаров.”

Това каза на тържествената церемония днес ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков” проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова. Тя връчи високото отличие на флотилен адмирал Медникаров.  Проф. Медникаров, посочи проф. Тодорова, е утвърден изследовател с приноси в националното и международното развитие на знанието. Богатата творческа и научна дейност, както и личните качества на проф. Медникаров, продължи проф. Тодорова, са основание за присъждане на почетно звание „Доктор хонорис кауза”.

На церемонията, която се проведе днес във ВТУ участваха заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев,  началникът на Военна академия „Георги С. Раковски” генерал-майор Груди Ангелов, членове на ръководството на ВТУ, представители на научната общност, на клуб „Военни моряци” от СОСЗР и курсанти от ВВМУ „Никола Й. Вапцаров”.

Приемам това отличие, преди всичко като признание на усилията на академичната общност на ВВМУ „Никола Й.Вапцаров”, да развива образованието в областта на морския транспорт, както и като знак и потвърждение на перфектното взаимодействие между нашите два университета, отбелязва в академичното си слово флотилен адмирал Медникаров. Според него в нашата страна едва ли може да бъде посочено по-ползотворно сътрудничество между две образователни институции, работещи в едно и също професионално направление, което по принцип би трябвало да ги прави конкуренти. Рамо до рамо те допринасят за развитието и укрепването на родния ни транспорт, подчерта адмиралът.

На снимката:  Проф. д-р инж.-икон. Даниела Тодорова връчи отличието на флотилен адмирал доктор на военните науки Боян Медникаров.

Снимка Димитър Бебенов