Президентът удостои с почетен знак полковник от резерва Ангел Георгиев

26.09.2017 г. Президентът удостои с почетен знак полковник от резерва Ангел Георгиев

 Спирдон Спирдонов

За всеотданата си военна служба и активна обществена дейност полковник от резерва Ангел Георгиев бе удостоен от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев с почетен знак. Отличието бе връчено тази вечер в ЦВК от съветника на държавния глава по сигурността и отбраната полковник от запаса Илия Милушев на тържеството за отбелязване на 60-годишнина на полковник Георгиев, който е председател на Българската авиационна асоциация.

Да приветстват юбиляра дойдоха неговото семейство, съучници, съвипускници от Военновъздушното училище, инструктори, командири и подчинени, ветерани от бойната и гражданската авиация, представители на военно-патриотичните организации. В поздравленията се включиха с изпълнения Представителният ансамбъл на Въоръжените сили и Мая Нешкова.

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков припомни пътя на полк. Георгиев от лейтенант до камандир на авиобаза в Габровница и началник на направление в Главния щаб на Вонновъздушните сили. Той го награди със статуетка на орел и меча на Иванко. Полковник от запаса Любомир Пръвчев припомни, че полк. Георгиев е един от 62-ата успешно катапултирали български летци. От името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов поздравителен адрес прочете полковник от резерва Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“.   

Да стисне ръката на полк. Георгиев и да го поздрави лично дойде най-възрастният командващ на ПВО и ВВС 94-годишният генерал-лейтенант от запаса Добрин Добрев. Представителната група на авиобаза Граф Игнатиево начело с полковник Димитър Петров го зарадва авиационен шлем, специално поздравление имаше и от командира на 16-та транспортна аниогрупа във Враждебна полковник Пейчо Пейчев.

Заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев удостои юбиляра с плакет на формированието. Съратниците му от асоциацията го върнаха назад във времето в Габровница с картина на изтребителя, който е пилотирал. От Съюза на втераните от войните бе удостоен с най-високо отличие на военно-патриотичната органиация – плакет, шалче и други подаръци. Младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председател на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите награди полк. Георгиев с почетна грамота.

Поздравителни адреси имаше от началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, директора на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов, СОСЗР, Асоциацията на българските авиопревозвачи и др.

Полк. Георгиев благодари на всички за уважението и припомни завета на своите родители, че животът е борба и трябва да се борим.

Снимка Димитър Бебенов