Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото срещу Николай Ненчев

03.10.2017 г. Росен Плевнелиев ще свидетелства по делото срещу Николай Ненчев

 Otbrana.com

Президентът Росен Плевнелиев (януари 2012 г. - януари 2017 г.) също ще бъде свидетел по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за МиГ- 29, съобщава БГНЕС. По делото показания като свидетел вече даде и настоящият президент Румен Радев, който беше командир на Военновъздушните сили. Пред журналисти той беше категоричен, че Ненчев с действията си е "приземил" и е поставил под заплаха съществуването на българската изтребителна авиация.

Днес като свидетел, поискан от защитата, в съда беше питан друг бивш министър на отбраната, но служебен такъв – Велизар Шаламанов. Единият от адвокатите на Ненчев - Менко Менков, каза, че той е изключително важен свидетел. „Той беше изключително подробен, присъствал е на срещата на държавните глави на страните-членки от НАТО в Уелс през 2014 г. където се взема решение и се подписват няколко декларации за ограничаване зависимостта от Русия на военните доставки и военното оборудване в страните-членки от НАТО, което пряко касае България и последяващи действия, които са предприели и приемането на Програмата 2020 в България. Програмата на Министерския съвет, която е задължителна вече за изпълнение и последяващите решения за отърсване зависимостта от Русия, поради което е и последвало решението на министър Ненчев за предаване за модернизация на част от двигателите на самолетите МиГ- 29 в Полша”, каза адвокатът.

Росен Плевнелиев се очаква да свидетелства през ноември, за следващото съдебно заседание. Той беше призован за днес, но е в чужбина. По думите на защитата на Ненчев е призован от страна на прокуратурата, защитата обаче също желае неговия разпит. „Той е бил ръководител на нашата делегация като държавен глава на срещата в Уелс на 3 и 4 септември 2014 г.”, обясни адвокат Менков. БГНЕС припомня, че според прокуратурата като министър на отбраната Николай Ненчев не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолети от изтребителната авиация на ВВС на страната ни. Разследването е установило, че на 26 април 2015 г. между Министерство на отбраната и АО „РСК МиГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и ремонт и една кутия за самолетен агрегат - 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв./. Вместо тези договори да бъдат изпълнени Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. Същите указания той продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените си в министерството.

Освен това, според прокуратурата Ненчев, в нарушение на военния закон, не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29 и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на самолетите от изтребителната авиация на ВВС. От престъплението, според прокуратурата, са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е нальотът на пилоти на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.