С гласовете на 126 народни представители проектът за изтребителите се връща в МO

05.10.2017 г. С гласовете на 126 народни представители проектът за изтребителите се връща в МO

 Спирдон Спирдонов

С очаквано начало започна дискусията по доклада на временната парламентарна комисия по проучване изпълнението на процедурата за избор на нов тип боен самолет.  От ПГ на „БСП за България“ продължиха да защитават позицията, че тази комисия е била ненужна и е своеобразна атака срещу бившия командир на ВВС генерал-майор Румен Радев, който днес е президент и върховен главнокомандващ.

В своето изказване Желю Бойчев от ПГ на „БСП за България“ изрази мнение, че политическа отговорност за целия този процес носят министрите във второто правителство на Бойко Борисов и конкретно министърът на отбраната Николай Ненчев. С този доклад, завърши той, обръщайки се към управляващите, казвате, че модернизация на Българската армия няма да има.

На твърдението в доклада и на председателя на комисията Емил Христов от ПГ на ГЕРБ, че ген. Радев, като председател за борда по проекта, е искал да увеличи провомощията си, Желю Бойчев отговори, че няма документ, от който да се прави такъв извод.

На често поставения въпрос как в определен момент определените разходи за първия етап на проекта се увеличават от 700 млн. лв. на 1,5 млрд. лв. ген. Константин Попов от ПГ на ГЕРБ отговори, че на среща в Министерството на финасите е казано, че Министерството на отбраната може да разчита на тази сума за изплащане на самолетите в разстояние на 6 години. Това е дало възможност да има повече от един кандидат.  

В лично обяснение Цветан Цветанов от ПГ на ГЕРБ заяви, че опозицията прави "Самолетгейт" и процедурата била довела до уронване на престижа на България, която била член на НАТО и имала стратегически партньори. Според ген. Симеон Смеонов от ПГ на ДПС проблемът на модернизацията е липсата на финансови средства. Той също изрази мнение, че в МО е имало безпорядък, за който е отговорен министър Ненчев. Емил Христов от ПГ на ГЕРБ припомни, че министър Ненчев е заявил, че се доверява на специалистите и отговорността за това, което е подписвал Ненчев е на тези, които са му давали документите, т.е. на председателя на борда за управление на проекта ген. Радев. Ген. Симеонов обаче отговори, че пълната отговорност се носи от този, който утвърждава документите, а това е министърът на отбраната. В традиционния си стил Антон Тодоров от ПГ ГЕРБ заяви, че ген. Радев не е приятел на истината, защото е писал опорни точки на премиера Орешарски свързани със Saab.

Таско Ерменков от ПГ „БСП за България“ бе категоричен, че целта на доклада е "война с генерал Радев" и опит за бягане от отговорност от едно решение, което не е било финансово подплатен. Той повтори позицията си и от заседанията на временната комисия, че методологията е изменена съобразно с решението на Народното събрание, което е свързано със схемата за плащане. Другата теза, която застъпи бе, че оценката на проф.Венелин Георгиев за методологията не е независима и защитава едната страна на спора. че практически в България няма пари за мащабното превъоръжаване, а Народното събрание измива отговорността от предишното правителство.

Веселин Марешки от ПП ВОЛЯ смята, че някой иска да се докопа до комисионна по проекта. Според него държавата има по-належащи нужди от изтребителите. Той предложи парите за проекта да се вложат в здравеопазване, образование и други подобни. Харченето за "ненужни, безсмислени и неполезни военни самолети" да стане след като България стане богата като Саудитска Арабия.

Милен Михов от ПГ на Обединенитепатриоти даде добра оценка на рабтат ана комисията. Той смята, че процесите били управлявани лошо и припомни предишни сделки за превъоръжаване. Според него непокупката на F-16 през 2013 г. е пропусната възможност, защото тогава цената била наполовина. Според Христо Гаджев от ПГ на ГЕРБ състезанието било опорочено. Смята, че действията на служебното правителство са опропастили проекта. Според Джейхан Ибрямов от ПГ на ДПС цялата комисия е била безсмислена, защото Министерският съвет можел да отмени решението на служебния кабинет. Той заяви, че реалните проблеми по проекта започват с управлението на министър Николай Ненчев. Според него проблемите са свързани с поверяването на военното ведомствона Николай Ненчев е породило всичко тези проекти и каза, че сега се планира същото - проетът отново  е в ръцете на коалиционен партньор на ГЕРБ.

Според председателя на комисията Емил Христов през март 2013 г. е имало доклад на генерал Радев, че е била договорена схема за плащане през годините между Португалия и САЩ и България. Подобни разговори е имало и през 2016 г., което според него е имало възможност САЩ да направи разсрочено плащане. Той попта защо междуведомствената експертна група е отхвърлила писмото за разсроченото плащане от американска страна. Определи стила на ген. Радев като авторитарет и че Народното събрание е било подлъгано.

Цветан Цветанов се извини за личните нападки към президента Радев. Попита дали румънците при доставката на F-16 са взели лошо експертно или политическо решение. Изброи страни, които имат F-16, като посочи Гърция и Турция. Отново повтори, че е имало скандали в Унгария и Чехия около Gripen. В Словакия също имало обществено неодобрение и затова там бил прекратен процесът. Попита защо бил дисквалифициран F-16 и защо се е бързало с избора на нов изтребител. Драгомир Стойнев от ПГ  „БСП за България“ отбеляза, че Цветан Цветанов практически лобира за F-16.

След две гласувания докладът бе приет. Това стана със 126 гласа "за", 59 "против" и четирима въздържали се. Вече е известно, че, според доклада на комисията, проектът трябва да се върне в Министерството на отбраната, което да реши от къде да го рестартира.