Отбелязаха 69 години от сформирането 13-та танкова бригада

09.10.2017 г. Отбелязаха  69 години от сформирането 13-та танкова бригада

 Otbrana.com

На  7 октомври 2017 г.  в  Центъра за подготовка на специалисти - Сливен се  проведе  среща  на  бившите  офицери и сержанти от  13-та танкова  бригада, началото на която бе поставено с изпълнения на  Военния духов оркестър на формированието. Инициатори на срещата бяха генерал-лейтенант от запаса Галимир Пехливанов и бригаден генерал от запаса Цветан Харизанов, бивши командири на бригадата, съобщава КСВ. 

Значението на бригадата за съвременните Сухопътни войски беше изтъкнато в приветствие от името на ген. Пехливанов, в което се припомни, че  няма друго формирование с толкова дълга, непрекъсната и достойна история. Със своите постижения  тя е  пример  за изучаване  в учебниците по военна история.  

За добрата атмосфера на срещата допринесе перфектното домакинство на командира на Центъра за подготовка на специалисти полковник Любомир Вачев, който поздрави всички присъстващи и отдели време за  лични разговори със своите бивши  колеги.

Офицерите и сержантите от запаса разгледаха музея на военното формирование и музея на открито „Слава на българската броня”. Припомнените събития  от отминалото военно ежедневие, вълнуващите срещи и разговори с колеги, които не са се виждали отдавна, оставиха  траен спомен  за славната 13-та танкова бригада в съзнанието на всички присъстващи.

***

Създадена е през октомври 1948 г. след предислоциране на три танкови дружини – 1-ва танкова дружина от Казанлък, 2-ра танкова дружина от София и 3-та танкова дружина от Пловдив. Бригадата е сформирана официално на 1 януари 1949 г. под името Трета танкова бригада и е придадена към Трета армия. Бойното си знаме получава на 6 октомври 1950 г. -  дата, която се чества официално в историята на бригадата. По-късно  е преименувана на Тринадесета танкова бригада, а от 1998 г. е Тринадесета сливенска танкова бригада. На 1 юни 2008 г.  става Център за подготовка на танкови подразделения, а  понастоящем  е Център за подготовка на специалисти.