Американците дават 61 млн.$ долара за полигон "Ново село"

14.06.2011 г. Американците дават 61 млн.$ долара за полигон "Ново село"

Красен Бучков

Българско американското обучение набира скорост. Има планирана и хуманитарна програма

Инвестицията по цялостното завършване на американската база на българския полигон “Ново село” ще е в размер на 61 млн.$. В момента строителството на обекта върви с добри темпове. Очакванията са  основното строителство да бъде финализирано до края на тази година, а самото откриване да е през пролетта на следващата. В него ще участват американски конгресмени и генерали от европейското командване на САЩ в Европа, както и български политици и депутати, научи  otbrana.com.

На полигона ще могат да тренират едновременно 2500 военнослужещи. Около 150 души ще са обслужващият персонал, като повечето ще са български граждани от близките села. Ще продължи традицията да бъдат сключвани договори с български фирми по осигуряването.

-

На полигона вече започна съвместното българско-американско обучение "Black sea rotation force 2011". Подобно  имаше и миналата година. Ще продължи и хуманитарната програма по реализирането на социални проекти в детски градини, училища, читалища и болници в селищата около полигона.