Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО „Sea Guardian” в Средиземно море

12.10.2017 г. Фрегатата „Дръзки” ще участва в операцията на НАТО „Sea Guardian” в Средиземно море

 Otbrana.com

Фрегатата „Дръзки” от състава на Дивизион патрулни кораби на ВМС ще се включи в операцията на НАТО „Sea Guardian - 2017”. Военният ритуал по официалното изпращане на екипажа се проведе днес, 11 октомври, в пункта за базиране Бургас. На него присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, близки и роднини на екипажа на кораба.

В обръщението си към военнослужещите от състава на фрегатата контраадмирал Митко Петев пожела успешно и безаварийно изпълнение на мисията.

Водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа беше отслужен от отец Стилиян от църквата „Св. Никола” – град Черноморец.

* * *

На Срещата на върха на НАТО, която се проведе през юли 2016 г. във Варшава, е взето решение антитерористичната операция „Active Endeavour“ в Средиземно море да се трансформира в операция на НАТО за морска сигурност под името „Sea Guardian“. Задачите, изпълнявани в операцията, са свързани с поддържането на информационна осведоменост в Средиземно море, осигуряването на свободата на корабоплаването и провеждането на възпиращи действия по море по отношение на трафика на хора и разпространението на оръжия за масово унищожение. Участващите в операцията сили извършват наблюдение и контрол на корабоплаването, ескортиране, спиране и проверка на отказали да се идентифицират морски съдове.

 

Българското участие в операцията е израз на активния принос на страната ни към усилията на НАТО за гарантиране сигурността на морската среда в региона.