До 1 ноември ще охраняваме небето с италианците

12.10.2017 г. До 1 ноември ще охраняваме небето с италианците

 Otbrana.com

Правителството измени решението си от м. юни т.г., с което беше разрешено съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и на Италия. С промяната срокът на изпълняваната мисия се удължава с две седмици – до 1 ноември 2017 г. Останалите параметри на решението не са изменени.

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

На 7 юли, в авиобаза Граф Игнатиево кацнаха 4 самолета „Eurofighter Typhoon“ на Военновъздушните сили на Италианската република. Тяхното пребазиране е с цел съвместно изпълнение на мисията Air Policing. Изпълнението на мисията Air Policing от военновъздушните сили на България и Италия бе прието от Министерския съвет на редовно заседание на 21 юни т.г. Периодът беше от 15 юли – 15 октомври 2017 г. Сега се удължава до 1 ноември.

 

***

Правителството одобри проекта на Таблица за ротация на щаба на многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG) след 2015 г. и на командните длъжности в щаба на бригадата.

Таблицата обхваща периода до 2038 г. Тя се основава на принципите за формиране на ротациите в периода 1999-2015 г. и е в съответствие с постигнатия от министрите на отбраната консенсус за разполагане на щаба на бригадата след 2017 г. на ротационен принцип между Гърция, Република Македония, Турция и Румъния за период от шест години. Предвижда се до 2020 г. щабът да остане в Лариса, Гърция.

През годините на своето съществуване Бригада „Югоизточна Европа“, в която към момента участват Албания, България, Гърция, Република Македония, Румъния и Турция, се утвърди като успешен многонационален проект с принос към регионалната сигурност и стабилност, засилването на взаимоотношенията на страните и тяхната интеграция в евроатлантическите структури.