На празника на ВВС: Министър Каракачанов обеща нов боен самолет

16.10.2017 г. На празника на ВВС: Министър Каракачанов обеща нов боен самолет

 Утре ще има Съвет по отбрана по проектите за модернизация на Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Спирдон Спирдонов

Самата мисъл за приземяване на българската военна авиация е престъпление. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържественото събрание в театър „Българска армия” за Празника на ВВС – 16 октомври. Никой няма намерение да прави това, подчерта той.

България, заяви министърът, трябва да положи усилия, за да отдели средства за закупуване на нови изтребители. (Б.р. – подчерта, че става дума за нови самолети в буквалния смисъл на думата.) Малко по-рано пред паметника на летеца в градинката пред Народното събрание след традиционната церемония по полагане на венци и цветя на въпроси на журналисти той съобщи, че утре ще има Съвет по отбрана, на който ще бъдат обсъдени  проекта за нов тип основен боен самолет и бронирана бойна машина на пехотата. Известно е, че Народното събрание върна  проекта за изтребителите в Министерството на отбраната със задача да се види от къде може да бъде рестартиран. Проектът за модернизация на Сухопътните войски все още не е обсъждан от правителството.

Още от виждането на министъра по тази тема: „Първата крачка е модернизация на сега съществуващата ни авиация – ремонт и модернизация. Защото е грехота това, което се вършеше 20 години да се режат самолети по политически съображения или по някакви други скрити съображения. Да се отказват абсолютно изгодни предложения, каквото беше на Германия преди десетина години да получим за 1 евро ескадрила МиГ - 29 модернизирани, за да купуваме самолети скъпи, които както виждаме една част от тях стоят в хангарите и не функционират със скъпа поддръжка, със скъпи летателни часове. Първо: модернизация на сега съществуващи самолети и въвеждането им в изправност и второ: разговорите, които ще започнат да се водят. Лично моето мнение е, че ние трябва да вървим към закупуване на нов самолет”.

На събранието в театъра Красимир Каракачанов попита дали някои ще потърси отговорност за нарязването на двете ескадрили МиГ-23, за съдбата на МиГ-21. В други условия, продължи той, едни други министри нямаше ли да бъдат изправени до стената. И още министерски въпроси: „Можем ли с половин ескадрила и два многофункционални патрулни кораба да решим проблемите на Българската армия?”. Точно за това той акцентира на поддържането и модернизирането на наличната техника в авиацията и флота. И отхвърли репликите, че самолетите ни били руски. МиГ-29 е по-добър от един от самолетите, които ни предлагат за закупуване, смята министърът.

За да останем български господари на родното небе е необходимо закупуването на нов боен самолет, посочи в празничното си слово командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. В същото време, като основна задача бе посочено запазването на подготвения и развиването на перспективния състав. Вероятността за нарушаване на приемствеността между поколенията бе определена като крайно неприемлива. Висока оценка за личния състав на ВВС бе дадена и в поздравителния адрес от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев.  От името на Комисията по отбрана и нейния председател ген. Константин Попов поздравление поднесе Николай Цонков, заместник-председател на комисята. Той връчи плакет на ген. Стойков.

За тревогата от проблемите в настоящето на българските ВВС акцентира в приветствието си и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Той благодари на личния състав за усилията, които полага и връчи награди. Отличия връчиха още министър Каракачанов и ген. Стойков.

Снимка Димитър Бебенов