През следващата година трябва да имаме Командване на Специалните операции

18.10.2017 г. През следващата година трябва да имаме Командване на Специалните операции

 В София с тържествена церемония бе отбелязан Денят на военния парашутист. Младите хора търсят адреналина и риска, искат да служат на Отечеството, ние предлагаме това, заяви командирът на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев.

Спирдон Спирдонов

Бригаден генерал Явор Матеев изрази увереност, че след завършване на започналия вече преглед на изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2020 г. и на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г. Българската армия ще има реално Командване на Специалните операции. По същество, каза той, в момента бригада „Специални” сили изпълнява тези функции, но мирновременна структура все още липсва. По нашите планове, уточни генералът, 2018-а е годината, когато това командване трябва да започне да функционира. Такива били и всички преговори, които са се водили с Щаба на Специалните операции на НАТО, което дава увереност, че тази промяна в организационната структура на Въоръжените сили ще бъде реализирана.

Командирът на бригадата изрази удовлетворение от предстоящото увеличение на военните заплати, като се надява това да се усети най-силно от войниците. Мотивацията на Специалните сили, подчерта той, винаги е била на високо равнище. И продължи: „Не можем да се оплачем, че нямаме кандидати, когато правим подбори от цивилните граждани. Напротив, имаме кандидати, които надхвърлят определения брой за провеждане на конкурс. Това е и доказателство, че хората искат да служат в Специалните сили. Бих казал, че младите хора търсят адреналина и риска, искат да служат на Отечеството. Ние предлагаме това.”

Получихме нови парашутно-десантни системи на световно ниво, каза още бригаден генерал Матеев. Той очаква скоро да пристигнат и договорените парашути „Летящо крило”, които също са на световно ниво и са сериозна бройка. В началото на следващата година ще започне обучеинето, а след средата ще бъде получено такова снаряжение и оборудване в Специалните сили, каквото досега не сме имали. С него ще придобием нова основна способност, което ще ни помага във всички дейности, свързани с воденето на специалното разузнаване, заяви бригаден генерал Матеев. 

Сериозно присъствие имаше на ритуала пред паметника на парашутистите в градинката до Народното събрание. Почетният строй на командосите, дошли от Пловдив, прие лично вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Да уважат празника бяха дошли още началникът на отбраната генерал-лейтенант Андерй Боцев, председателят на Комисията по отбрана генерал от резерва Константин Попов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, съветникът на върховния главнокомандващ по военната сигурност генерал-майор Данчо Дяков, народни представители, първият командир на Командване на Специалните сили към ГЩ на БА полковник от запаса Васил Атанасов и ветерани парашутисти, председатели на военно-патриотични съюзи, военни аташета и др.  

На паметника на загиналите парашутисти, чийто първи боен ден е преди 73 години, бяха положени венци и цветя от министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана, ПГ на „БСП за България”, ПГ на ГЕРБ и др. Поздравителни адреси Специалните сили получиха от президента, министъра на отбраната, началника на отбраната, председателя на Комисията по отбрана, командващия СКС, командирите на Сухопътни войски, ВВС и ВМС, началниците на висшите военни учебни заведения, директори на дирекции и командири на формирования. 

Снимка Димитър Бебенов