Почетоха паметта на загиналите стремци

21.10.2017 г. Почетоха паметта на загиналите стремци

 Otbrana.com

В района на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово,  пред паметника на загиналите във войните 1912 г. – 1918 г., се проведе военен ритуал-панихида за отдаване почит на героите от 28-ми пехотен Стремски полк, съобщава КСВ.

Слово произнесе д-р Емил Кабаиванов – кмет на Община Карлово. Заупокойна молитва за упокоение душите на загиналите герои, бе отслужена от негово високо благоговейнство отец Марко Тодоров - Архиерейски наместник на Карловска духовна околия.

Венци и цветя в знак на признателност пред подвига и саможертвата на героите бяха поднесени от д-р Емил Кабаиванов,  генерал от резерва Константин Попов – председател на Комисията по отбрана, народните  представители Дора Христова и Веска Ненчева, генерал-майор Груди Ангелов – началник на Вoенна академия „Георги Стойков Раковски”, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Карлово.

За пореден път общинското ръководство, гости и военнослужещи от 61-ва механизирана бригада показаха, че са горди българи и пазители на воинската история и традиции.

***

Изминали са повече от 100 години от създаването на 28 пехотен Стремски полк в Карлово. Във войните за обединение на разпокъсаното ни Отечество, стремци преминават надлъж и нашир Балканите – от Карлово до Галиполи и от Родосто до Прилеп и Битоля. При обявяването на Балканската война през 1912 г. 28-ми полк влиза в състава на Хасковския отряд с 2 дружини. На 18 октомври отрядът ръководен от генерал Васил Делов  заедно с ротите от 28-ми пехотен Стремски полк и 40 пехотен полк настъпват към град Кърджали и само за три дни разгромяват силите на противника. Кърджалийският край ги посреща като освободители.