Военен церемониал в София

05.11.2017 г. Военен церемониал в София

 Otbrana.com

 „Воините от Софийската желязна дивизия загиваха по бранните полета на Балканския полуостров не заради някакви политически предубеждения на един, или друг, не заради някакви идеологии. Те загиваха, за да осъществят завета на Левски - ние, българите, да живеем свободни в България, Тракия и Македония. Няма други войни, в които българският воин да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без страх, готов да положи костите си пред олтара на идеята за свободата и обединението на българската нация.“
Това каза вчера министърът на отбраната Красимир Каракачанов  на военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия, съобщава Пресцентърът на МО. Той се проведе пред скулптурната фигура на Лъва от Мемориала на загиналите войници в парка пред Националния дворец на културата в София. 

Инициативата на Архангелова задушница да бъде почетена паметта на над 3 000 войници и офицери от София и Софийско, загинали във войните за национално освобождение и обединение на българския народ, е на председателите и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) и Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство (СВВНВУ, ШЗО и РВГ). С техните усилия през тази година е създаден Инициативен комитет за възстановяването на Мемориала „Паметни плочи на загиналите от Първи и Шести пехотен полк от Първа пехотна софийска дивизия“. В Инициативния комитет се включват общо 14 военнопатриотични и родолюбиви организации.

В тържествения военен церемониал  участваха почетен караул, венценосци и знаменосци от състава на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. На него присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, нейният заместник доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на СВВНВУ, ШЗО и РВГ капитан II ранг Атанас Илев, хиляди граждани. Беше отслужена заупокойна панихида за загиналите и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героите. В основата на скулптурната фигура на Лъва гвардейците поставиха урна с пръст от бранните полета, където са загивали воините от Първа Софийска желязна дивизия. 

Много жители и гости на град София поднесоха цветя в памет на загиналите български воини.