Спартан“ налетя 10-годишна история у нас

06.11.2017 г. Спартан“ налетя 10-годишна история у нас

 Може обаче да остане на земята, ако в най-скоро време не се реши въпросът с интегрираната логистична поддръжка, стана ясно на тържественото отбелязване на юбилея.

Спирдон Спирдонов

Модерният военно-транспортен самолет C-27J "Спартан" вече има десет години българска биография. Тази вечер юбилеят бе отбелязан в ЦВК. Оказа се, че самолетът не е само военен. Голямата благодарност към 16-та Транспортна авиационна група бе от изпълнителната агенция по трансплантация. Впрочем, обществото ни е много добре запознато с хуманитарните мисии на екипажите от Враждебна, свързани с транспортирането на донори и спасяването на десетки човешки живота.

Но да спрем за малко до тук. Така, както командирът на групата полковник Пейчо Пейчев прекъсна тържествения тон в словото си, съобщавайки, че петгодишният договор за интегрирана логистична поддръжка на самолетите е изтекъл на 21 март 2017 г. Тревожното е, че все още няма реални стъпки за подписване на нов. Това, разбира се, се отразява негативно върху изпълнението на задачите, включително и на мотивацията на пилотите и инженерно-техническия състав. Ако този въпрос не се реши по възможно най-бързия начин, трите самолета ще останат на земята.

Първият „Спартан“ каца в авиобазата на 5 ноември 2007 г., припомни командирът. На 7 ноември е приет, а на 13 ноември е тържеството, посветено на новата придобивка, с участието на тогавашния министър на отбраната Веселин Близнаков. Вторият долита на 18 декември 2008 г., а третият – на 15 март 2013 г. Историята помни полетите в зони с висок риск до Ирак, Афганистан, Мали, Судан и Либия. Посочено бе участието в авиошоута в Турция, Чехия, Сърбия, Унгария и България. За нуждите на трите вида въоръжени сили са извършни над 27 870 парашутни скока от този самолет. Както твърдят пилотите, ако не бяхме с ограничени реесурси, щяхме да сме един гърди пред колегите си от другите натовски армии.

Участниците в честването аплодираха създателите на филма „10 години „Спартан“ в България“ от ВТК Зоя Касамакова – режисьор и Десислава Рангелова – сценарист. Поздравителни адреси имаше от командира на ВВС гнерал-майор Цанко Стойков, факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“, Българската авиационна асоциация и командири на формирования. Своето уважеение към състава на групата засвидетелстваха лично заместник-командващият СКС генерал-майор Тодор Дочев, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев, командирът на 24-а авиобаза бригаден генерал Димитър Иванов, главният секретар на президента полковник от запаса Димитър Стоянов, съветникът на президента по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев, представители на италианската фирма Аления Леонардо, на МВР и Министерството на здравеопазването, ветерани на ВВС, командири на транспортната авиоаза и др.   

Използвам това събитие, каза командирът полковник Пейчев, да уверя висшето държавно и военно ръководство на Републка Българя, че в 16-та Транспортна авиационна група служат истински родолюбци и професионалисти и при адекватно рсурсно осигуряване те винаги ще бъдат там, където ги призовете – 365 дни в годината и 24 часа в денонощието.