61-ва механизирана бригада спечели купата на командира на Сухопътни войски

09.11.2017 г. 61-ва механизирана бригада спечели купата на командира на Сухопътни войски

 Спирдон Спирдонов

Шампион на турнира по стрелба със стрелково оръжие за купата на командира на Сухопътните войски стана отборът на 61-ва механизирана бригада. Надпреварата на полигон „Сливница” продължи два дни и завърши днес. Тя бе посветена на предстоящия празник на войските – 19 ноември. Днес точен огън показаха още представители на медиите и на военно-патриотичните организации.

Купите и медалите връчи командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов, който лично наблюдава стрелбите. Той благодари на всички участници за усилията, които полагат през цялата година за изпълнение на задачите пред войските. Второ място в комплексното класиране заеха разузнавачите от батальона в Свобода, а трето – отборът на 2-ра механизирана бригада. В състезанието участваха десет отбора на формированията в Плевен, Белене, логистиците в Пловдив, Свобода, Сливен, Благоевград, Мусачево и Горна баня със сборен отбор, артилеристите от Асеновград, 2-ра и 61-ва бригада.

Най-точен огън сред журналистите демонстрираха Владислав Пунчев от испанската новинарска агения            EFE, Виктор Петров от клуб „Оръжие” и Добромир Видев от БНР.  Първите две места от военно-патриотичните организации заеха Томо Томов от СОСЗР и полковник от запаса Явор Генов – председател на Българския общонароден съюз „Бойна дружба” заеха първите две места сред ечастнициет от военно-патриотичните съюзи.

От Асоциацията на военните аташета първото място бе за подполковник Алексей Бражник  - помощник на военния, военновъздушен и военноморски аташе при Посолството на Русия у нас.

По утвърдена традиция командирът връчи награди на журналисти за активно и обективно отразяване живота на Сухопътните войски. Отличени бяха Любомир Денов от в. „24” часа, който сега е директор на Информационния център на МО, Андрей Рангелов – главен редактор на в. „Българска армия”, Стоян Марков – началник на ВТК, Дима Шопова от БТА, Мария Рачева – сценарист на военни филми и Спирдон Спирдонов – главен редактор на в. „Българско овйнство”, сп. „Военен глас” и сайта „Отбрана.com”. Също по утвърдена традиция полк. Генов награди командира генерал-майор Попов и други военнослужещи във връзка с предстоящия празник и за активна съвместна работа. 

Празникът продължава по предварително обявената програма.

На 14 ноември

командването на Сухопътните войски ще проведе традиционния поход до Сливница и Гургулят. Ще бъдат посетени местата, на които през 1885 г. са се провели най-решителните боеве от Сръбско - българската война.

Празникът на Сухопътните войски ще бъде отбелязан на

16 ноември от 10.00 ч.  

с „Ден на отворени врати с показ на въоръжение и бойна техника” във военните формирования.  На този ден в киносалона на Военна академия „Г.С. Раковски” от 10.00 ч. ще започне

тържествено събрание-концерт,

на което военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

На 18 ноември

в гр. Пловдив ще се проведе  турнирът по тенис „Генерал-майор Нейко Ненов”.

(Какво каза генерал-майор Попов пред журналистите за успехите на Сухопътни войски, проекта за придобиване на бойна машина и очакванията от новия бюджет, ще научите в следващ материал. )