Министър Каракачанов: Трите проекта за модернизация на армията да се движат заедно

10.11.2017 г. Министър Каракачанов: Трите проекта за модернизация на армията да се движат заедно

 Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България: В САЩ разполагаме с технология, която е на първо място и с нея можем да ви помогнем.

Спирдон Спирдонов

България има амбициозната цел да проведе модернизацията на Въоръжените сили и трите проекта да се движат заедно. Другата ни голяма амбиция е търсейки партньорите да дадем възможност да участват българските предприятия, които са в този бранш. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов днес в ЦВК при откриването на Българо-американски форум на отбранителната индустрия.

Във форума участват американски и български компании с интерес за индустриално сътрудничество и инвестиции, както и представители на български технически университети и образователни центрове с цел партньорство в научно-изследователската дейност. Съорганизатори са Министерството на отбраната и Американската Централноевропейска бизнес асоциация (ACEBA).

Двустранното сътрудничество в отбранителната индустрия, посочи още министър Каракачанов, ще доведе както до възстановяване на способностите на трите ни вида въоръжени сили, така и до възможности пред българската икономика. Моята амбиция като министър на отбраната, каза той, но и амбицията на българското правителство е да вървим точно в тази посока – модернизация на трите вида въоръжени сили с трите проекта, т.е. за нови изтребители, за корабите за флота и за бойната машина за нашата пехота. Според него е грешка досегашното отлагане на модернизацията, която вече би трябвало да се изразява в реализацията на трите проекта. Надявам се, подчерта той, когато установим диалога, за който говорим от години, ще имаме много по-тясно сътрудничество. Министърът прогнозира, че след този форум ще има още една крачка както за реализация на намеренията на правителството, така и на плановете на участниците във форума.

Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България, припомни, че днес в неговата страна се чества Денят на ветерана. Ние, посочи той, обръщаме много голямо внимание на този ден,      защото има много хора, които са пожертвали живота си за нацията. Днес, каза той, сме изправени пред комплексни предизвикателства и заплахи. В тези времена, отбеляза посланикът, ние оставаме приятели и съюзници, като се борим рамо до рамо. Нашето партньорство в сферата на отбраната е по-силно от всякога, заяви с гордост Н. Пр. Ерик Рубин. Политиката за сигурност, допълни той, подкрепена от добре оборудвана армия, е от голямо значение както за САЩ, така и за България. Ние, посочи посланикът, приветстваме повишаването на разходите за отбрана на България до 2 процента от БВП. Той приветства и изявленията на вицепремиера и министъра отбраната за трите модернизационни проекта. И определи форума като чудесна възможност за реализиране на тези намерения. В САЩ, посочи посланикът, разполагаме с технология, която е на първо място и с нея можем да ви помогнем.

Вчера ръководствата на 12-те американски компании се срещнаха с премиера Бойко Борисов. Те са част от търговска мисия, организирана от Американо-Централноевропейската бизнес асоциация от Вашингтон.  Посещението на американската мисия е фокусирано върху нарастващия потенциал и широките възможности за бизнес тук, посочи председателят на асоциацията Ерик Стюарт. Той отбеляза, че повече от 14 години не е имало подобна американска търговска делегация на високо корпоративно ниво с федерална подкрепа.

Снимка: БГНЕС