Мичман от запаса Димитър Бебенов – с награден знак „За военна доблест“

11.11.2017 г. Мичман от запаса Димитър Бебенов – с награден знак „За военна доблест“

 Фотографът-художник подреди 14-ата си самостоятелна изложба за своята 85-та годишнина

Спирдон Спирдонов

Заради изкуството и родолюбивата си дейност мичман от запаса Димитър Бебенов, фоторепортер във в. „Българско войнство“ и сп. „Военен глас“, бе награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов с награден знак „За военна доблест“ – трета степен, а от началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев – с войскови бинокъл. Връчването на отличията стана снощи при откриването на 14-ата му самостоятелна изложба в читалище „Славянска беседа“. Поводът бе неговата 85-та годишнина. Заповедите бяха прочетени от началника на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ в дирекция „Социална политика“ на МО полковник от резерва Манол Тенчев. Отличията връчи почетният председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Специално за събитието от Варна дойде началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Георги Пенев. Той приветства юбиляра моряк от името на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев и му подари „Корабна склянка“. Диимитър Бебенов получи лично поздравления и от заместник-командващия СКС генерал-майор Тодор Дочев.

Снайперист във фотото и картерач в киното, нарече юбиляра проф. Аксиния Джурова, която представи изложбата. Тя определи Димитър Бебенов, като един от най-добрите оператори в доцифровата епоха.  Изложбата откриха с прерязване на лентата с фотоси от голямото учение „Щит-82“ проф. Аксиния Джурова и ген. Стоян Топалов – почетен председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Това е 14-ата изложба на Бебенов. Първата е в началото на далечната 1972 г.  Предишните 13 обиколиха градовете в България и зад граница – Варшава, Санкт Петербург, Хавана, Мадрид, Париж и др. Печели престижни награди. Последната, която по признание на експертите, се превърна в културно събитие на столицата, е своеобразна колекция от многогодишното му творчество. На едно място е събрано най-значимото от изложбите му „Музика в обектива“, „Признателност“, „България в Космоса“, „Дружба от векове за векове“, Паметта е жива“, „Поколения“ и др. И много нови уловени мигове, които показват, че е майстор не само на доцифровата, но и на цифровата фотография.

Почетни отличия и поздравления Димитър Бебенов получи още от началника на ЦВО полковник Георги Петков, заместник-председателя на СОСЗР генерал-майор от запаса Васил Върбанов, замстник-председателя и главен секретар на Съюза на ветераните от войните капитан I ранг от запаса Марин Петков, председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев, председателя на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателя на БАА полковник от резерва Ангел Георгев, председателя на Асоциацията на Сухопътните войски генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков, председателя на Национална асоциация „Сигурност“ полковник от запаса Чавдар Петров, председателя на клуб „Военни моряци“ капитан I ранг от запаса Георги Методиев, председателя на клуб „Трета армия“ генерал-лейтенант от запаса Люцкан Люцканов, председателя на клуб „Тил“ полковник от запаса Иван Йорданов, председателя на сдружение „Българско войнство 21“ полковник от запаса Яни Янев, председателя на ГС на БСП в София Калоян Паргов, бившия генерален директор на БНР Валери Тодоров и от колеги режисьори, оператори и журналисти. От Плевен, родния край на Димитър Бебенов, дойде представителна група начело с председателя на Областната организация на Съюза на ветераните от войните полковник от запаса Иван Смарандов.

Снимка Иван Иванов