Върховният главнокомандващ: Авиаторите са хора на честта

13.11.2017 г. Върховният главнокомандващ: Авиаторите са хора на честта

 Otbrana.com

Лобистите зачеркнаха труда на военните и върнаха проекта за многоцелевия изтребител в начална точка, казва президентът ген. Румен Радев в интервю за предаването „Панорама” на БНТ. Когато летците отстояват своите права, посочва още той, те всъщност се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение.

От интервюто на държавния глава в „Панорама” на БНТ

Водещ: Да ви попитам за нещо друго, което вие със сигурност знаете – защо не излетяха военните летци преди две седмици, по-миналата седмица? На някакъв ваш сигнал ли реагираха?

Румен Радев: Със сигурност действията на военните летци не са каприз. Те са отчаян сигнал към властта, която от години методично приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта. Възпитани са във всеотдайност и себеотрицание и вероятно заради това много политици не могат да ги разберат. Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си и благосъстоянието на своето семейство в името на другите. Обратното – не е тайна, че много политици излязоха от властта богати и безнаказани. Но всичко си има предел. Когато тези хора са оставени далеч под минимума, гарантиращ тяхното физическо оцеляване, когато решаването на проблемите се отлага отново в неясното бъдеще, когато от тях се иска отново и отново да обосновават своята необходимост, нормално е те да реагират. И летците не могат да приемат, че тяхната изключително трудна и рискована професия се нарича „хоби“, че се свързва с преврат, измяна, капризничене. Но не очаквайте, че аз ще се поддам на шантажа и ще предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт. Когато летците отстояват своите права, те всъщност се борят за нашата обща сигурност и заслужават уважение.

Водещ: Само че думите за „преврат“ и за „каприз“ дойдоха, след като те не излетяха. Не излетяха. Това тяхно „неизлитане“ беше ли координирано с вас?

Румен Радев: Няма как да бъде координирано. От повече от година не съм техен командир и не подавам абсолютно никакви сигнали. Но такива изказвания са непремерено цинични и безотговорни.

Водещ: Г-н Президент, какво рискувате, когато превръщате темата от предишния ви живот – бойните самолети, в основна тема на вашия президентски мандат?

Румен Радев: Това не е моя основна тема и не аз повдигам темата. Но както виждате, лобистите зачеркнаха труда на военните и върнаха проекта в начална точка. Погазиха по най-груб начин критериите, методиките, сроковете, процедурите, които сами бяха подписали в предишния си мандат. Използваха случая за очерняне на президентската институция. Правят го некомпетентно, но арогантно, с внушение, защото нямат никакви доказателства. Но моите теми са други: антикорупцията, където вижданията ми се разминават с полумерките на властта; националната сигурност, където управляващите се отметнаха от разбирателството, което постигнахме на Консултативния съвет за национална сигурност; суверенитетът, където имам ясни идеи за реформа в сферата на вероизповеданията и към които бяха поети ангажименти по време на консултациите с парламентарно представените групи при съставянето на правителството, но които не са реализирани; справедливостта – виждате, че съдебната реформа на практика спря; бедността, която лекуват с макроикономически оптимизъм, но обстановката в България всеки ден доказва противното. Вижте селата, вижте малките населени места, вижте Северозапада и ще се убедите, че за хората там няма никакво усещане, че стават някакви промени.