Днес е честването на Празника на Сухопътни войски

16.11.2017 г. Днес е честването на Празника на Сухопътни войски

 Вчера се проведе традиционна среща с генерали от запаса, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините. Ден по-рано походът „По стъпките на Сливнишките герои” премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, генерали от запаса, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините, военнослужещи от военните формирования на войските, представители на местната власт на община Сливница, представители на Подофицерско дружество „Гургулят – потомци”, както и жители на гр. Сливница.

Otbrana.com

Президентът ген. Румен Радев, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще присъстват днес на тържественото събрание-концерт за празника на Сухопътните войски. То ще се проведе в киносалона на Военната академия „Г. С. Раковски” от 10.00 ч. На него военнослужещи и цивилни служители от Сухопътните войски ще бъдат отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната за проявен професионализъм при изпълнение на служебните задължения.

Уважение към ветераните от Сухопътните войски

По повод на тържественото честване на 132-ата годишнина от Сръбско-българската война и Празника на Сухопътните войски – 19 ноември, вчера, ръководството на Сухопътните войски проведе традиционна среща с генерали от запаса, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините, съощават от КСВ. „Възползвам се от повода, в навечерието на нашия празник, да изразя моето уважение към всички вас. Искам да изкажа нашата най-искрена благодарност за всичко, което  направихте през годините за Сухопътните войски и Българската армия и да ви уверя, че днес воините от войските продължаваме с достойнство вашето дело, оставените от вас традиции и отстояваме с чест авторитета на Сухопътните войски”, каза в словото си командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

От името на присъстващите приветствие произнесе генерал-лейтенант Люцкан Люцканов-командващ на Сухопътните войски в периода 01.08.1991 г. – 12.05.1993 г.  В края на срещата генерал-майор Михаил Попов награди с предметни награди всички генерали от запаса.

Командването на Сухопътните войски и гражданите на Сливница почетоха паметта на героите от Сръбско-българската война, защитили Съединението от 1885 година

Традиционният поход „По стъпките на Сливнишките герои” премина с участието на генералите, офицерите, сержантите и цивилните служители от Командването на Сухопътните войски, генерали от запаса, които са били в Ръководството на Сухопътните войски през годините, военнослужещи от военните формирования на войските, представители на местната власт на община Сливница, представители на Подофицерско дружество „Гургулят – потомци”, както и жители на гр. Сливница.

Началото на похода бе дадено пред Паметника на капитаните в района на бившето поделение в Сливница. Под звуците на военни маршове, участниците в похода се построиха за отдаване на почит на героите.

Гост-лекторът от Националния военноисторически музей главен асистент доктор Стоян Николов припомни, че една от най-знаменитите победи на Българската войска е именно тази при Сливница. В своето слово той проследи саможертвения път на българските войници и офицери, които без да жалят живота си, до последна капка кръв, дават всичко от себе си, за да защитят Съединението на България.

След откриването и отзвучаването на последните звуци от Химна на Република България зам.-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов и кметът на град Сливница Васко Стоилков поднесоха цветя пред Паметника на капитаните.

Начело с представителния духов оркестър на Сухопътните войски, колоната продължи пътя си към обновения площад „Александър Батенберг“, където бе вторият етап от похода. Там се състоя официална церемония с водосвет по откриване на плоча на княз Батенберг и бяха поднесени венци пред паметника-костница, построен в памет на загиналите 196 военнослужещи през войните за обединението на България. В своето слово по пози повод известният историк проф. Андрей Пантев каза: „Този площад е една поредна почит към един монарх, който е приел несгодите на войнишкия живот и дори след абдикирането си остава завинаги свързан с България... В ден като този се прекланяме пред паметта на хилядите герои, останали в паметта на народа ни.“

На площада пред паметника-костница учениците от училище „Св. Св Кирил и Методий” рецитираха вдъхновяващите стихове на Иван Вазов „Новото гробище на Сливница”, а участниците в похода се насладиха на едноименния танц, представен с много желание и хъс от децата.

Кметът на Сливница Васко Стоилков изказа своята благодарност към Командването на Сухопътните войски, че за пореден път провежда празника си  на територията на община Сливница, „където е най-подходящото място за почитане на подвига на нашите предци”, подчерта той.

Шествието продължи към централния площад на града, където командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, кметът на община Сливница  Васко Стоилков и председателят на Общинския съвет на града Марин Павлов поднесоха цветя пред Паметника на загиналите през войната.

Крайната цел бе Пантеонът на загиналите край село Гургулят – един от символите на Сръбско-българската война. „На 19-ти ноември на това място е проведен паметен бой – епилог на Сливнишките сражения. Отрядът на капитан Попов, в състав от 2000-2500 души отблъскват частите от сръбската армия, състояща се от 7000 души, с което обръщат хода на Сръбско-българската война на този фланг. В боевете вземат участие и жителите на с. Гургулят“ - припомни главен асистент доктор Стоян Николов, а командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, след като изказа своята благодарност към всички, награди военнослужещи и цивилни служители от Командването и военните формирования на Сухопътните войски, отличили се със своята работа през годината.

Тържественият ритуал приключи с поднасяне на цветя от командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, заместник - командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, началника на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, кмета на град Сливница Васко Стоилков и председателя на Общинския съвет на града Марин Павлов пред Пантеона на загиналите.