Президентът поздрави Сухопътни войски и благодари за усилията им

17.11.2017 г. Президентът поздрави Сухопътни войски и благодари за усилията им

 Спирдон Спирдонов

През последните години Сухопътни войски претърпяха дълбоки трансформации, развиха се и с чест изпълняват своя дълг. Това каза във Военна академия „Георги С. Раковски“ президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев. Той приветства участниците в тържественото събрание концерт във връзка с призника на Сухопътни войски – 19 ноември, и им благодари за техните усилия. За съжаление, подчерта президентът, в резултат на недалновидната политика и хроничното недофинансиране пред войските има сериозни проблеми. Като пример държавният глава посочи тревожният процент от неокомплектоване с личен състав, остарялата техника и липсата на нова.

Президенът изрази увереност, че постепенно бюджетът за отбрана ще се повишава, за да стигнем поетия ангажимент от 2 процента от БВП. Това, отбеляза той, поставя изискването за използването на средствата по най-добрия начин,за да са в състояние Въоръжените сили да бъдат адекватни на предизвикателствата на времето, с оглед изграждане на нови бойни способности. Държавният глава обърна внимание, че модернизацията на войските не е само придобиване на нова бойна техника, но и решаването на редица други проблеми, сред които и мотивацията на личния състав.

Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев наградиха военнослужещи и цивилни служители за постигнати високи резултати през годината. Със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов със суверинерн нож за АК-47 бе награден генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров – бивш началник на ГЩ на БА и командващ Сухопътни войски. Заместник-министър Величков определи 19 ноември, като един от най-великите празници, от който се вълнува всяко българско сърце. Днес, каза генерал-лейтенант Боцев, воините от Сухопътни войски продължават да се доказват по всички фронтове, като достойни наследници на своите предци.

Работим Сухопътни войски да бъдат гъвкав и ефективен вид въоръжена сила, каза в празничното си слово командирът генерал-майор Михаил Попов. В момента повече от 387 военнослужещи са на мисии зад граница или в готовност за бойно дежурство. Денонощно формированията на войските оказват помощ на населението при бедствия и аварии, включително ликвидиране на невзривени боеприпаси. Подчертана бе логистичната поддръжка на органите на МВР при охраната на границата. Генерал-майор Попов бе категоричен, че участието на командирите, щабовете и формирванията в национални и международни учения е допринесло за повишаване на тяхната бойна подготовка. Той предупреди, че реализирането на проекта за придобиване на нови бойни машини няма да реши всички проблеми на войските.

В честването се включиха още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, комадващият СКС генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирите на ВВС и ВМС генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, началникът на Военна академия генерал-майор Груди Ангелов и други генерали и офицери от Въоръжените сили, както и директори на дирекции в МО. Празникът уважиха акредитирани у нас военни дипломати от други страни, председатели на военно-патриотични съюзи и бивши командващи на Сухопътни войски. Честването завърши с концерт на лауреати на художествените прегледи на войските.