Обучението на полигон "Ново село" започва със стрелби с "калашник" и М-16

16.06.2011 г. Обучението на полигон "Ново село" започва със стрелби с "калашник" и  М-16

Otbrana.com

На полигон « Ново село» бе открито тържествено българо-американското съвместно обучение "Блек сий ротейшън форс 2011". За първи път в подобно обучение на българска територия се включва и подразделение на сръбската армия. Взводът от западната ни съседка обаче е пристигнал без оръжие. Но съседите вече са екипирани с «калашников» , предадоха от пресцентъра на учението специално за Otbrana.com.

Българи, сърби и американци бяха строени на един от плацовете на полигон Ново село. Тържествената церемония по издигане на националните знамена ръководи подполковник. Нелсън Кардела от морската пехота на САЩ. Войниците ще тренират и ще си взаимодействат, но е важно да осъществим добро взаимодействие между щабовете той. Той подчерта, че част от морските пехотинци на САЩ пристигат в Ново село направо от Афганистан. Това е много добър полигон с отлични условия за упражнения и маневриране, допълни  щатският офицер.
Българският взвод се ръководи от капитан Светослав Годинов, който е командир на пехотна рота в старозагорската лекопехотна бригада.  Близо 80  на сто  от моите подчинени са ходили на мисия в чужбина", посочи той.

Учението "Блек сий ротейшън форс 2011" се провежда едновременно на териториите на България, Румъния и Украйна. Центърът на обучението у нас е база Ново село. Успоредно с това обаче се използват и авиобазите Безмер и Крумово.
Морската пехота на САЩ е пристигнала със самолети "Херкулес-С-130", които през следващите две седмици ще бъдат използвани от всички военни парашутисти в Българската армия. На летище Крумово ще се извършват скокове от парашутната бригада в Пловдив, подразделенията "Морска пехота" към ВМС и други парашутни подразделения в БА. Стана ясно, че в самолетите "Херкулес" спускачи ще бъдат американци .

На последните две обучения  Сърбия пращаше наблюдатели . Тази година се включват със свои подразделения, а догодина се очаква учението "Блек сий ротейшън форс" да се проведе и на сръбска територия. На Ново село пък идната година се очакват подразделения на други балкански страни, които ще се включат в българо-американски обучения.
По време на "Блек сий ротейшън форс 2011" ще бъдат отработени няколко основни за бойците действия, довериха от щаба на учението. На първо място войниците се запознават със стрелковото оръжие. За бойците от Сърбия нашият автомат "Калашников" едва ли е непознат, защото те си имат свой. Българите ще стрелят също с автомат, а американците с автоматичната пушка М-16. На този етап не са предвидени размяна на оръжията и стрелба, както ставаше на други обучения.

И трите взвода ще стрелят с гланатомет.
Полигонът "Ново село" разполага с всички условия за водене на пълноценен учебен процес. Тук мишените са разнообразни - както статични, така и подвижни. Базата предлага отлични условия за упражненията по конвоиране и оказване на първа помощ. За целта са изградени специални бариери и заграждения по подобие на всеки натовски обект.

Специални медицински хеликоптери пък са в постоянна бойна готовност и реално участват в учебния процес.