Обявиха 17 ноември за Дядовден

17.11.2017 г. Обявиха 17 ноември за Дядовден

 На среща в централата на СОСЗР д-р Тотко Найденов и представители на различни неправителствени организации обявиха 17 ноември за Дядовден. Включиха се и в Движението „Кота 90”, което ще работи българският мъж да живее поне до 90 години.

Спирдон Спирдонов

-          Д-р Найденов, защо обявихте 17 ноември за Дядовден?

-          Днес се навършват 190 години от рождението на Дядо Петко Славейков. Реших по този повод, като пиатет към Дядо Славейков, към нашите деди, които са ни завещали да пазим Отечеството и към дядовците, които се грижат за своите внуци, да го кръстим Дядовден. Като специалист по социална медицина свързвам тази инициатива и с повишаване на вниманието към здравето на мъжете от третата възраст. Защото българският мъж живее унизително, най-унизително в цяла Европа. 71,2 години е средната му продължителност на живот. Това е недопустимо. Всички мъже в останалите стрини на ЕС живеят по 6-8 години повече.

-          Кои са основните причини. Вероятно ние не полагаме достатъчно грижи за себе си?

-          Да, така е. Престъпление е при тази чудесна природа да живем толкова малко. Това се дължи на ниската здравна култура на българския мъж и изобщо на българския народ. Всеки втори мъж пуши. Други причини са непрекъснатият стрес, т.е. психо-емоционално пренапрежение, което е болестотворно. Всеки трети български мъж е затлъстял. Обездвижени са, не спортуват. Поне да ходят. Хранят се нерационално. Приемат пържени, пушени, обилно солени и мазни храни. И често прекаляват с алкохола. В малки дози алкохолът е полезен, но те прекаляват.

-          Предстои формиране на Движение „Кота 90”. Какво имате предвид?

-          Това е направление или движение „Кота 90”. Изпратил съм това предложение до нашите държавници и политици. Искаме да провеждат целенасочена здравна и демографска политика, за да може повече българи мъже и жени да достигнат и да минат 90-годишна възраст.

-          На каква база можем да достигнем 90 и повече години?

-          На базата на здравословния начин на живот на родопчани. Аз съм председател на Клуб „Родопско здраве”. Знаете, че родопчаните се движат много. При тях няма стрес. Не бързат никога. Обичат ближния, както се казва в Библията. Няма завист и омраза. Много се движат по техните улици, които са като баири. Не пържат своите храни, а пекат и варят. В млякото на овцете, които пасат в надморска височина над 700 м., има много оксиданти и за това там има най-малко рак. И не на последно място там е единственият в страната йонизиран боров въздух, който също гони свободните радикали.  С тази „Кота 90” целта е да се провежда здравна просвета в училищата. Всяка година имаме над 20 хиляди аборта от ученички. Вече има и СПИН и други болести. Една от моите книги се казва „Здравна азбука”. Това е единственото сертифицирано от МОН учебно помагало за здравна и социална култура. Освен това, предлагам в Родопите да се строят старчески домове, зелени училища и центрове за възстановяване след онкотерапия. Най-доброто място да се изчистиш е там от тези отрови. 7-10 дена, не повече.

-          Виждам, че разчитате на подкрепата на СОСЗР.

-          Абснолютно и съм много благодарен на генералите Златан Стойков и Стефан Стефанов. Разчитам на СБП, БЛС в момента са заети с рамковия договор, но и той ще се присъедини. Много академици от БАН подписаха „Кота 90”. Изобщо разчитам на българския народ. Засега обаче от парламентарните групи няма никакъв отговор.