Комисията по отбрана гостува в Карлово за празника на Сухопътни войски

18.11.2017 г. Комисията по отбрана гостува в Карлово  за празника на Сухопътни войски

 Otbrana.com

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов на среща с парламентарната комисия по отбрана поиска по-голяма оперативна самостоятелност на командирите на гарнизони при предотвратяване на последици от бедствия, аварии и катастрофи заедно с местната власт, съобщава БТА.
Принципните си въпроси кметът постави на среща в Общината. Кабаиванов подчерта,че за карловци е чест градът да бъде един от най-големите военни гарнизони от Освобождението на България.
Комисията по отбрана бе в Карлово и по повод празника на Сухопътни войски - 19 ноември. Тя проведе изнесено заседание в 61-ма Стрямска механизирана бригада.
Пред журналисти председателят на Комисията ген. Константин Попов каза, че очаква на второ четене на Закона за бюджета да се гласуват заложените за следващата година 100 милиона лева повече за отбрана. Той припомни, че още толкова в повече ще бъдат заложени за 2019 година, които са предназначени за увеличение на военните заплати. В сумата за 2018 година са предвидени и средства за назначаване на 1 300 военнослужещи, които ще бъдат постепенно разпределени по военните формирования спрямо техните нужди. Надявам се този механизъм да сработи и нещата в българската армия и конкретно в Сухопътни войски да се нормализират, каза ген. Попов. Той допълни, че според разчетите на МО за следващата година увеличението на заплатите на военните ще бъде средно с малко над 10 процента, като превес ще има за по-ниските длъжности и звания.
Относно случилото се в авиобаза Граф Игнатиево, ген. Попов каза, че въпросът на трябва да се политизира. Това е лично решение на летците, което уважаваме, допълни той. По думите му безопасността на пилотите е важна.
По време на заседанието Комисията изслуша представител на МО относно изпълнението на бюджета за 2017 година и как ще бъдат преразпределени неизразходваните средства до края на годината.