Отбелязаха 90 години от първия брой на „Военноисторически сборник“

29.11.2017 г. Отбелязаха 90 години от първия брой на „Военноисторически сборник“

 Спирдон Спирдонов

Дали някога Министерството на отбраната ще оцени колко е важно за народа и войската ни списание „Военноисторически сборник“ и ще върне подкрепата си за него? Това бе един от въпросите, който витаеше на тазвечершното честване в ЦВК на 90-годишнина на изданието.

„Военноисторически сборник“ е създаден през 1927 г. като издание на Военноисторическата комисия при Щаба на армията. Излиза от 1927 г. от 1999 г., от 2004 г. до 2009 г. и от 2010 г. до наши дни. То е най-старото научно военно-историческо списание в България. Сега го издава Военноисторическата комисия, но тя не е нито към Щаба на отбраната, нито към Министерството на отбраната.

Един от важните фактори списанието да се появи преди 90 години е субективният, припомни в словото си полковник от запаса проф. Иван Криворов. И даде за пример голямата роля на генерал Никола Бакърджиев, който по това време е началник на Щаба на войската. Както и на полковник Иван Филипов – началник на Военноисторическата комисия.

Илизането на списанието е било извикано още поради натрупната богата военна история. Държавата ни е имала зад гърба си участие в четири войни. Налице е и друг не по-малко важен опит – компенсиране на резултатите от клаузите на Ньойския договор. И нещо много необходимо – създадени са условия за военно-изследователска дейност.

За девет десетилетия списанието има 400 книжки с 4350 материала на над 2000 автори. Прави впечатление, че в периода до 1943 г. авторите са предимно офицери и то най-вече офицери от запаса, които са заемали високи постове в армейската йерархия. Въпреки трудностите в годините на прехода то не изменя на своята същност и продължава да публикува военно-исторически материали и да поставя на вниманието на обществото въпроси от национална значимост.

Организатори на честването бяха Военноисторическата комисия с председател полковник от запаса доц. Станчо Станчев, който е и главен редактор на списанието, Съюзът на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ и Народно читалище „Зора-Кюстендил 2003“. В приветствието си председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев изрази готовността на военно-патриотичните организации да подкрепят по-нататъшното развитие на списанието и създаването на по-добри условия за неговото издаване, както е било в по-голямата част от годините на впеечатляващата му история.

Впрочем темата за настоящето и бъдещето на списанието подсказва и необходимостта от възстановяване на Института по военна история. Аргументи има достатъчно, остава да се намеси субективният фактор. Така както е било преди 90 години.