В Будaпеща откриха обновена братска могила и паметник на български воини

02.12.2017 г. В Будaпеща откриха обновена братска могила и паметник на български воини

 Спирдон Спирдонов

Обновената братска могила с паметник на 11 български воини, отдали живота си за Родината през Първата световна война, бе открит в четвъртък в гробището Ракошкерестур в унгарската столица Будапеща. В събитието участва делегация от България, водена от директора на дирекция „Социална политика“  на МО Иво Антонов. В състава й бяха командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов и началникът на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“ полковник от запаса Манол Тенчев,  който ръководеше църковно-военния церемониал. Почтният караул бе от Унгарската гвардия.Заупокойна молитва отслужиха протосингелът на БПЦ за Централна и Югоизточна Европа Негово Високо Преподобие архимандрит Атанасий, отец Станчо и отец Васил.

В откриването на паметника с включиха още посланикът ни в Унгария Уляна Богданска, аташето по отбраната полковник Борислав Игов, Лайощ Хорват – директор на дирекция в Министерството на отбраната на Унгария, офицери от унгарската армия, представители на българското самоуправление и българската общност.  Слова произнесоха посланикът ни Уляна Богданска, Иво Антонов,Данчо Мусев- председател на българското самоуправление в Унгария и Лайош Хорват, коейо се ангажира унгарската страна да продължи грижите си за българските военни паметници..

Паметта на героите бе почетена с едноминутно мълчание. Бяха поднесени венци от Посолството Република България, министъра на отбраната, Щаба на отбраната, Българското републиканско самоуправление в Унгария, дружеството на българите в Унгария, столичното българско самоуправление, българското самоуправление в 14-ти район „Зугло“ и в 8-ми район „Йозеф Вароши“ на Будапеща.

Братската могила и паметникът са иградени през 1934 г. от Министерството на войната. 11-те воини са погребани от българските градинари в Унгария. Обновяването бе по инициатива и дело на аташето ни по отбраната полковник Боорислав Игов със съдействието на нашето МО и на българската общност в Унгария.