ВА „Г.С.Раковски“ възстановява списанието „Българска военна мисъл“

03.12.2017 г. ВА „Г.С.Раковски“ възстановява списанието „Българска военна мисъл“

 В напреднал етап е изработването на паметник на полковник Борис Дрангов. Работи се по изграждането на параклис мавзолей на загиналите в Първата световна война. В ход е издаването на интерактивна карта на паметниците на територията на Република България.

Спирдон Спирдонов

В памет на героите от Първата световна война бе учреден Инициативен комитет с председатели началника на отбраната и кмета на Столична община. Това  каза началникът на ВА „Г.С.Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, който е председател на изпълнителния комитет. Задачата е изграждането на параклис мавзолей на загиналите в Първата световна война. На 1 септември мястото бе осветено от Негово светейшество патриарха на БПЦ Неофит. Положен е и основният камък на храма.

През март е сформиран Инициативен комитет за изграждане на паметник на поковник Борис Дрангов, който ще бъде на входа на академията в парка. Същото място е бил избрано през 1934 г., когато е имало инициативен комитет за изграждане паметник на големия командир и педагог, но проектът не е бил осъществен. В момента обаче фигурата вече се излива. Ген. Ангелов се надява до края на тази година да бъде паметникът да изработен напълно и да бъде открит в навечерието на рождението на полковник Дрангов.

В процес на изработване е интерактивна карта на паметниците на територията на Република България.

От януари следващата година ще стартира, съобщи новината ген. Ангелов, издаването на електронно списание "Българска военна мисъл“. С това ще бъде възстановена списанието, коете било издавано у нас от 1933 до 1943 г. Идеята е във всеки брой да има по една статия от това старо списание, което да напомня за нашите традиции и за това, което са правили дедите ни. Стремежът на академията е през следващите 2-3 години това списание да стане с импакт фактор, което ще бъде първото такова в България. Импакт фактор е метрика, която показва влиянието на списанието и авторите над световната наука.