Ще има паметник на загиналите във войните от столичния район „Люлин”

04.12.2017 г. Ще има паметник на загиналите във войните от столичния район „Люлин”

 Спирдон Спирдонов

На среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, в която участваха председателят на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков, председателят на Столичната организация на СОСЗР бригаден генерал от резерва Стефан Стефанов и други представители на военно-патриотичната организация, бе обсъдено изграждането на паметник на загиналите във войните от район „Люлин”. Има всички основания откриването да стане през септември 2018 г. Това ще бъде едно от централните събития в София по повод 100 години от края на Първата световна война.

Ген. Стойков благодари на г-жа Фандъкова за досегашната съвместна работа и за вниманието към запасното войнство в столицата. Той представи ген. Стефанов, като нов председател на СОСЗР в София. Обсъдено бе и по-нататъшното сътрудничество, като бе подчертана необходимостта от децентрализиране на изграждането на военни паметници в столицата, какъвто е случаят с този в район „Люлин”. Приоритет ни е и възстановяването на мемориала на Първи и Шести пехотен полк, каза г-жа Фандъкова. Очакванията са след 1-2 месеца да се обсъди заданието и да се обяви конкурса. Искаме да има максимална публичност, бе категоричен столичният кмет.

Столичният общински съвет има решение от 24 юли 2014 г. за поставяне на паметник на загиналите във войните жители на район „Люлин”. Определено е мястото. Уточнено е разходите по изработването и монтажа на паметника да бъдат за сметка на инициаторите.  По този повод ген. Стефанов е провел среща с иницаторите и кмета на район „Люлин” Милко Младенов, къде

Карта за почетен член на СОСЗР, грамота, шалче и диск с химна на организацията ген. Стойков връчи на г-жа Фандъкова в знак на благодарност за подкрепата и отличната съвместна работа в интерес на запасното войнство.