Асеновградските артилеристи отбелязах Деня на Света Великомъченица Варвара

04.12.2017 г. Асеновградските артилеристи отбелязах Деня на Света Великомъченица Варвара

 Otbrana.com

С тържествен ритуал, днес в казармения район на 4-ти Артилерийски полк бе честван Денят на Сета Великомъченица Варвара, съобщава КСВ.

Тържеството започна с построяване на личния състав на полка  пред параклиса „Свети Георги Победоносец”. Свещеници от Асеновградска духовна околия под ръководството на Архиерейският наместник Ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев отслужиха празничен молебен и благослов за здравето на военнослужещите на полка, както и за гражданите на Асеновград.  Със светена вода беше поръсено и бойното знаме на полка.

На специална поставка (аналой) иконата на Света Варвара беше изнесена пред параклиса и всеки един военнослужещ и цивилен служител можеше да премине пред нея, да запали свещичка и да се помоли мълчаливо.

В предишни години офицери – артилеристи винаги спазваха традицията организирано да запалят по свещичка в параклиса „Света Великомъченица Варвара” в град Асеновград. И тази година тази традиция бе спазена. И така, до следващият 4-ти декември....

И нека Бог и Света Великомъченица Варвара да пазят Българската Артилерия!

Според православния календар светицата се почита всяка година на тази дата. В целия християнски свят Света Великомъченица Варвара се счита за закрилница на пожарникари, зидари, дърводелци, конструктори, миньори, архитекти, въобще на хората, които боравят с експлозиви и взривни предмети. Тя е покровителка на артилерията и всички артилеристи - затова и за асеновградските артилеристи датата 4-ти декември е по-особена. Защото Света Варвара освен техен патрон е и артилерийски символ.