Тържествено честване на 70 години от създаването на военно формирование 22160 - Плевен

04.12.2017 г. Тържествено честване на 70 години от създаването на военно формирование 22160 - Плевен

 Otbrana.com

Днес военно формирование  22160 – гр. Плевен отбеляза тържествено своя 70-годишен юбилей. След приемането на строя на формированието от бригаден генерал Валери Цолов – заместник-командир на Сухопътните войски, се състоя ритуал по засаждане на борчета от командирите на подразделения. Молебен за здравето на военнослужещите  извършиха свещеници от Плевенската епархия, съобщава КСВ.

Празникът продължи с тържествено събрание – концерт в зала „Катя Попова” в гр. Плевен. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от формированието. Наградите връчи лично заместник-командирът на СВ.

Кратко слово за развитието на военното формирование през годините прочете командира му полковник Николай Бешев. Той поздрави личния състав и присъстващите с юбилея и постигнатите през годините високи резултати.

Приветствие към военнослужещите и запасните поднесе и бригаден генерал Валери Цолов, който благодари на личния състав за полаганите усилия при изпълнение на поставените задачи и пожела успех на военнослужещите в бъдещата им работа. Той припомни, че от военното формирование са израснали много високо подготвени командири, а сега в него служат едни от най-добрите офицери, сержанти и войници. ”Вие наистина сте достойни наследници и продължители на най-добрите военни традиции на вашите предшественици” –завърши той .

Събранието продължи с концерт на Представителния асамбъл на Въоръжените сили към Националната гвардейска част.

На честването присъстваха още Красимир Трифонов – заместник-областен управител на област Плевен, Георг Спартански – кмет на община Плевен, Мартин Митев – председател на общински съвет, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва механизирана бригада, както и бивши офицери, служили тук по различно време.

 

                         *                        *                         *

 

Бригадата се явява наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с Указ на Президиума на Народното събрание като първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Дивизията е дислоцирана последователно в Казанлък, София, Стара Загора.

През 1948 г. част от поделенията й са предислоцирани (два танкови полка, минохвъргачен и артилерийски полк). Изградени са  полеви лагери при селата Ягода и Тулово и местността Тюлбето край Казанлък.

От юли 1950 г. в София са предислоцирани два танкови, механизиран и артилерийски полкове. С тези части е създадена девета танкова дивизия. През август 1950 г. дивизията е реорганизирана в пета танкова дивизия, а два нейни танкови полка и механизирания полк са преместени в София. Декември същата година тя получава бойното си знаме. Към нея е включен двадесет и осми пехотен стрямски полк. На 1 април 1955 г. пета танкова дивизия е преименувана на пета танкова бригада и е подчинена на Втора армия.

От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на Пета шипченска танкова бригада, след това е реорганизирана в Пета шипченска механизирана бригада, като частите й от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен. Части на бригадата са участвали в международни мисии в Ирак, Еритрея, Афганистан, Етиопия и Босна и Херцеговина.

От 02.07.2012 г. е сформиран Единен център за начална подготовка, който е първоприемник на Пета Шипченска механизирана бригада.