Поздравления за бригаден генерал Явор Матеев

05.12.2017 г. Поздравления за бригаден генерал Явор Матеев

 Otbrana.com

Точно 50 години прави днес бригаден генерал Явор Матеев. Честито и пожелания за много здраве, щастие и успехи във военната кариера! Това пожелават чрез „Отбрана.com” негови колеги и приятели. Към поздравленията се присъединяват и председателите на военно-патриотичните съюзи, с които генералът и командваните от него Специални сили имат отлична съвместна родолюбива дейност.

***

Бригаден генерал Явор Матеев е роден на 5 декември 1967 г. в София. Завършил е ВНВУ „Васил Левски“, ВА „Георги Ст. Раковски“ и Националния университет по отбраната на САЩ във Вашингтон. Бил е командир на разузнавателна група, на разузнавателен взвод и на парашутно-разузнавателна рота, началник на „Парашутно-десантна служба“, помощник-началник и старши помощник- началник на отдел в Командването на Силите за специални операции, началник на отделение в Щаба на Сухопътните войски, заместник-началник на направление в Щаба на Сухопътните войски, началник на отдел „Съвместни съоръжения и координационни дейности“ и заместник-директор на дирекция „Съвместни съоръжения и координационни дейности“  в Щаба на отбраната.

През 2002 и 2003 г. участва в две мисии в Босна и Херцеговина. Военен парашутист първи клас. От 24 ноември  2015 г. бригаден генерал Явор Матеев е командир на 68-а бригада „Специални сили“.