На Св. Варвара анализираха подготовката на артилерийските формирования

05.12.2017 г. На Св. Варвара анализираха подготовката на артилерийските формирования

 Otbrana.com

Артилеристите от Втора механизирана бригада почетоха вчера Света Великомъченица Варвара, покровител на артилеристите от времето на създаването на огнестрелната артилерия през XIV век, който се чества в много християнски страни, съобщава КСВ.

По наложена през последните години традиция във Втора механизирана бригада празникът на Св. Варвара стана повод за провеждане на артилерийска конференция. Тази година тя се проведе на 4 и 5 декември, а домакини бяха артилеристите от 31 механизиран батальон – гр. Хасково.

Мероприятието бе открито от подполковник Диян Димов – заместник-началник на щаба по огневата поддръжка на Втора механизирана бригада, който изказа своята благодарност към присъстващите за положените усилия през годината и постигнатите резултати от артилерийските формирования във всички полеви занятия и учения, за което оценката на командира на бригадата бригаден генерал Костадин Кузмов е отлична.

В началото на конференцията подполковник Георги Георгиев, командир на най-голямото артилерийско формирование от състава на бригадата – 20 самоходен артилерийски дивизион, изнесе доклад на тема: „Анализ на подготовката на артилерийските формирования през 2017 г., изразходван лимит и насоки за оптимизиране на подготовката през 2018 г.”

Участниците анализираха текущите проблеми, възникнали в хода на подготовката на артилерийските формирования през годината, обмениха опит от проведените тренировки по стрелба и управление огъня на артилерията, тактически и командно-щабни учения с цел постигане на еднообразно разбиране на процесите по координирането на огневата поддръжка в различните периоди на отбранителния бой. 

В заключителното си слово подполковник Димов изказа своята благодарност към домакините от 31 механизиран батальон за отличната организация на конференцията и изрази своята увереност, че и през следващата година ще бъдат осигурени необходимите ресурси и условия за поддържане на вече изградените способности.