Президентът ген. Румен Радев изпълни полет на изтребител Рафал

06.12.2017 г. Президентът ген. Румен Радев изпълни полет на изтребител Рафал

 Otbrana.com

В третия ден от работното си посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон, българският държавен глава посети базата на френските Военновъздушни сили в Сен-Дизие. Заедно с капитан Жан-Гийом Мартинез президентът ген. Румен Радев изпълни полет на изтребител Рафал.

След изпълнението на полета държавният глава удостои с почетния си знак полковник Брюно Попи, командир на авиобазата, както и подп. Жулиен

Президентът Румен Радев излетя и канца на прочутото военно летище Сен-Дизие в Североизточна Франция. Полетът продължи около час и половина и бе част от работната му визита във Франция.

"Беше невероятно преживяване", бяха първите думи на президента след приземяването му. 

 "Много съм чел, но това което видях е уникално! Наистина невероятен самолет, който изпълнява широк спектър от мисии. Отличава се с много мощ, спектерност, оборудване и сливане. Два пъти опитвахме да се състезаваме с другия изтребител, но завършвахме равни". Това бяха първите оценки на топпилота на България Румен Радев, минути след кацането с френския изтребител.

 "Бяхме в добра координация. Във въздуха нещата стават за кратко време. За мен беше предизвикателство не пилотирането, а справянето с информацията. Има много информация, която се изобразява на няколко дисплея и изисква много изучаване. Летците са тези, които правят военните въздушни сили", продължи да разказва за преживяването си президентът.

 Радев сподели, че би се радвал да можем да си позволим подобни изтребители, но първо трябва да поискаме да ни предоставят информация за цената и условията и ще разберем.

 "След като искаме да отворим по-широко ветрилото, за да имаме повече избор, трябва да включим и този самолет. Условията са важни и цената на поддръжката не е за подценяване. Не мога да ви кажа каква е цената и кое колко ще струва. Това е сложна технология с много сложно оборудване. Това е технология. Не е просто да купим едни самолети", обясни Радев.  

 „Чувствам се носталгично след полета, това е една невероятна професия, която изтъква всички качества – работиш на ръба на интелектуалните, физическите и психическите си възможности. Преживяването е невероятно – летяхме, бихме се с друг самолет, бомбардирахме. Самолетът има такъв радар, който дава пълна картина, и въпреки че летяхме високо над облаците, ние виждахме всичко чрез него. Просто възможностите са невероятни", допълни емоционално държавният глава.

 „Мисля, че България има много възможности, с които можем да върнем този подарък на президента Еманюел Макрон. Но за мен беше прекрасен подарък. Летях с пилот, който показва непрекъснато авио шоута и това, което ми показа, беше невероятно като възможности. Летяхме на огромни претоварвания – самолетът ги позволява, но е важно и летецът да може много", каза още президентът Румен Радев.

 "Трябва да помисля как да върнем жеста на Макрон, но за мен това беше наистина прекрасно изживяване. В България със сигурност имаме с какво да го изненадаме", категорично завърши президентът и се здрависа с другия пилот, с когото си партнираше във въздушното шоу във френското небе.

 Името на изтребителя "Рафал" е термин, който в превод от френски означава "силен порив на вятъра". Произвежда се в три модификации - едноместен, двуместен и палубен. Знае се, че България не е поискала оферти за закупуване на "Рафал".

 На връх Никулден президентът Румен Радев пилотира „Рафал“ - един от най-добрите съвременни многоцелеви изтребители, който е на въоръжение на френските ВВС.

Полетът бе подарък от президента на Франция Еманюел Макрон, по чиято покана българският държавен глава е на тридневно работно посещение, което приключва днес