От кораби, самолети и военни униформи се интересуват от Комисията по отбрана

07.12.2017 г. От кораби, самолети и военни униформи се интересуват от Комисията по отбрана

 До края на годината може да бъде сключен договорът за двата патрулни кораба, прогнозира министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Пари за поддръжка на „Спартан”-ите няма и единственият летящ в момента ще посрещне Нова година на земята. Има разчети до края на 2018 г. войската да бъде облечена с новите униформи.

Спирдон Спирдонов

Това са новините от днешното заседание на Комисията по отбрана, чийто членове задаваха въпроси на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, неговия заместник ген. Атанас Запрянов, началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.  И още една – комисията вече си има ПР. За журналистите ще отговаря Мария Чернева.

За корабите

ПГ на ГЕРБ в лицето на председателя на комисията ген. Константин Попов се интересуваше докъде е стигнало изпълнението на проекта за инвестиционен разход ,,Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб”. В момента се изработва договорът с българската фирма МТГ „Делфин“ АД, която е удовлетворила финансовите изисквания на поканата за предоставяне на оферти. Според министъра до края на годината е възможно да има подписан договор.  

Изненадата е, че гласуваната сума от парламента от 820 млн. лв. ще бъде със 164 милиона по-малко, заради промяната на Закона за ДДС от 1 януари т.г. Това е проблем и за изтребителите, каза министърът. Поради тази причина на този етап МО ще иска да се гласува разходът за новите бойни бронирани машини без ДДС.

Изпълнението върви по график, процедурата е съобразена с българското и европейското законодателство, каза контраадмирал Петев. МТГ „Делфин“ АД, посочи той, успя да се вмъкне в тази финансова рамка. Освен това, като гаранция за изпълнение на проекта се приема и предварително сключеното споразумение с четири западни фирми, които ще осигурат оборудването на кораба с артилерийско и торпедно въоръжение. Контраадмирал Петев обоснова някои от рисковете, които могат да оскъпят проекта. Единият от тях е свързан с тези 164 милиона, които се вземат от първоначалната сума, като ДДС. Фирмата обаче е влязла в тази рамка. Въоръжението и сензорите, които ще бъдат поставени са били успешно предоговорени. Но, каза командирът на ВМС, офертата на тези доставчици на оръжие важи 370 дни от подаването й. Ако до една година се заяви, че ще бъдат изпълнени всички етапи, цената ще бъде запазена. Забавянето с повече от една година води до нарастване на сумите.  Засега обаче, няма причина да се стигне до подобна ситуация, смята контраадмирал Петев. Разчетите са първият кораб да бъде приет през 2020 г., а вторият – през 2021 г. През 2022 г. ще бъдат изпълнени всички модификации.

Що се отнася до частичната модернизацията на фрегатите, предложението за средства към министъра на финансите е било отложено, каза министър Каракачанов. Необходими са 90 милиона. Засега има много малко средства, които са отделени от бюджета на МО.

За новите военни униформи

Какво става с осигуряването на военнослужещите с униформи, попитаха от ПГ на „БСП за България” в лицето на ген. Кольо Милев. По плана за 2017 г. е имало изоставане с около 40 процента, отговори министърът. То щяло да бъде наваксано до март следващата година. И до края на 2018 г. да се изпълни плана за осигуряването с униформи. Договорът с Интендантско обслужване е за ушиване на новите униформи на три етапа, каза генерал-лейтенант Боцев. До края на 2018 г. трябва да се ушият 24 641 униформи. За миналата година планът е изпълнен на 100 процента. Общият разход за проекта е 18, 234 млн. лв. Интендантско обслужване шие още униформи за контингентите, които са на мисии зад граница. Имало е проблем с липса на шивачи, което наложило да се шие и извън София.

В момента се правят изпитания на плат, за да бъде осигурен личният състав и с ежедневна униформа, а не само с камуфлажна, съобщи началникът на отбраната. Правят се изпитания и на нов вид обувки, за да се проодолее и този дългогодишен проблем. Народният представител от ПГ на Обединените патриоти Милен Михов предаде желанието на ръководството на НВУ „В. Левски” да се възстанови парадната униформа на курсантите. Министърът прие по принцип идеята, отчитайки с това възможности за повишаване на самочувствието на бъдещите офицери.

За самолетите

От ПГ на ДПС в лицето на ген. Симеон Симеонов се интересуваха от осигуряването на наличните МиГ-29. С горивата няма проблем, а с маслата има, отговори министърът. Причината е, че руснаците са въвели допълнително изискване за лицензиране. Договорът е сключен, парите са отпуснати, но нещата се забавят там, каза още министър Каракачанов. Въпросът е поставен от Министерството на отбраната.

Ще летят ли военно-транспортните самолети „Спартан” попита от ПГ на „БСП за България” Славчо Велков. От трите самолета лети един, новият  договор за поддръжка не е сключен, стана ясно от отговора на министъра. За следващите четири години са необходими 17, 037 млн. евро. Те обаче не са предвидени в бюджета за 2018 г. Министерството на финансите е информирано още през юни, но решаването на въпроса виси във въздуха, а единственият летящ самолет ще трябва да се приземи до края на годината.