Командирът на Сухопътни войски се срещна с ръководството на СОСЗР

12.12.2017 г. Командирът на Сухопътни войски се срещна с ръководството на СОСЗР

 Спирдон Спирдонов

Възможностите за съвместна работа за издигане престижа на действащите и запасни военнослужещи бяха обсъдени днес на среща между командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков. Представено бе и новото ръководство на военно-патриотичната организация, в което влизат още  заместник-председателите генерал-майор от запаса Васил Върбанов, полковник от запаса Чавдар Петров и полковник от запаса Христо Симеонов и главният секретар полковник от запаса Павел Станев.

Ген. Попов подчерта, че през изтичащата година Сухопътните войски са изпалнили всички поставени пред тях задачи по трите мисии на въоръжените сили. Основен проблем е некомплектът от личен състав, който стига 20-25 на сто. Очакванията са предстоящото увеличение на военните заплати да даде своето позитивно влияние върху набирането на военнослужещи. Още през първите месеци на годината е планирано провеждането на конкурс за 436 войнишки длъжности, който би трябвало да покаже доколко новите възнаграждения ще бъдат достатъчен мотив за решаването на този въпрос.

Проектът за придобиване на нови бойни бронирани машини е приет от МО, предстои междуведомствено съгласуване, внасяне на заседание на Министерския съвет и гласуване в парламента. Предвижда се до 2025 г. войските да разполагат със 150 машини. На следващ етап ще бъдат доставени останалите 48. Паралелно с това обаче трябва да се работи по поддържане на наличната техника, с която ще се изпълняват задачите от формированията.

Ген. Стойков потвърди позицията на СОСЗР, че трите проекта за модернизация на Въоръжените сили трябва да вървят заедно, а социалният статут на военнослужешщите да бъде чувствително подобрен. Двамата бяха на едно мнение, че обединението на запасното войнство и неговите организации е необходимо, за да получат адекватна защита на правата си военнослужещите от запаса и резерва. Командирът на Сухопътни войски декларира готовност за подкрепа на инициативите на СОСЗР. Той припомни, че всяка година 400 военнослужещи от войските водят занятия с ученици по т.нар. военно обучение. 

В края на срещата ген. Попов връчи на председателя на СОСЗР медал на Сухопътните войски, а от своя страна ген. Стойков го удостои с плакета на СОСЗР.